Objavljeno u Nacionalu br. 782, 2010-11-09

Autor: Nina Ožegović

Hitrecov jezični lov na vještice

HITREC SMATRA DA treba stati na kraj financijerima knjiga koje negiraju hrvatski jezik, a to je Ministarstvo kulture

KNJIGA SNJEŽANE KORDIĆ JE po mišljenju Hrvoja Hitreca uperena protiv
hrvatske kulture i jezikaKNJIGA SNJEŽANE KORDIĆ JE po mišljenju Hrvoja Hitreca uperena protiv hrvatske kulture i jezikaKaznena prijava protiv ministra kulture Bože Biškupića i njegova pomoćnika za knjigu Čedomira Višnjića, koju je podnio desničarski pisac Hrvoje Hitrec u ime minorne udruge Hrvatsko kulturno vijeće, apsolutna je novost u rješavanju lingvističkih prijepora u Hrvatskoj i upućuje na mogući sukob između ultradesnog Hitreca i umjerenog Biškupića, te na sukob s Višnjićem kao predstavnikom srpske zajednice.

Hitrecovu kaznenu prijavu izazvali su radikalni stavovi znanstvenice briljantne biografije Snježane Kordić, koja u svojoj nedavno objavljenoj knjizi “Jezik i nacionalizam” u izdanju Durieuxa zastupa tezu da su hrvatski, srpski, bosanski i crnogorski jezik varijante jednog standarda. Na pitanje zašto je udruga Hrvatsko kulturno vijeće odlučila kaznenom prijavom, posve neprimjerenom u tom slučaju, reagirati na stavove jezikoslovke Snježane Kordić, koja već godinama živi u Njemačkoj i polemizira s hrvatskiom jezičnim puristima, njezin predsjednik Hrvoje Hitrec priznao je da su mogli poslati priopćenje, no odlučili su se za kaznenu prijavu “jer je to ovaj put prevršilo mjeru i tomu treba stati na kraj”.

“Država ne smije sufinancirati knjigu koja je protuhrvatska i negira hrvatski jezik”, objasnio je Hitrec. “Takvu knjigu može objaviti privatni izdavač, dakle, nije problem u stavovima Snježane Kordić, objavljenima u izdanju Durieuxa, ali takva knjiga ne smije se sufinancirati državnim novcem. No tu nije toliko bitno sufinanciranje – stvar je puno dublja i ozbiljnija. Ta je knjiga ‘Jezik i nacionalizam’ uperena protiv hrvatske kulture, hrvatskog identiteta i hrvatskog jezika, a osporava i hrvatski Ustav.” Na zahtjev da komentira informaciju dobivenu u Ministarstvu kulture, po kojoj neovisno Kulturno vijeće za knjigu i izdavaštvo na čelu s akademikom Tonkom Maroevićem odlučuje što će sufinancirati, Hitrec je odgovorio da se na članove vijeća može utjecati pa prema tome nema veze tko sjedi u tom vijeću – odgovorno je Ministarstvo kulture.

Akademik Maroević je također sudjelovao u polemikama o toj temi u Književnoj republici te je, kako doznajemo, objasnio da se ne slaže s nekim stavovima Snježane Kordić, ali brani slobodu govora i mišljenja. Po mišljenju Snježane Kordić prijava je neosnovana, a sada je pitanje hoće li je državni odvjetnik odbaciti ili proslijediti sudu. Ako je proslijedi sudu, treba vidjeti hoće li se poštivati zakon i sloboda govora, ili će nacionalizam stati ispred zakona, što bi nas vratilo u 90-e kad je ognjištarski duh HDZ-a zatirao svako drukčije mišljenje.

Vezane vijesti

HAZU treba ukinuti a jezične puritance bojkotirati jer zarađuju na

HAZU treba ukinuti a jezične puritance bojkotirati jer zarađuju na nacionalizmu

Hrvatska lingvistica Snježana Kordić autorica je najčitanije lingvističke knjige nakon raspada Jugoslavije. Njezin "Jezik i nacionalizam", objavljen… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika