10.11.2010. / 08:11

Autor: Nacional.hr

Novi udar na kućni budžet: Zbog uvođenja PDV-a poskupljuju kruh i mlijeko?

Opcija eventualnog ponovnog povećanja stope PDV-a potaknula bi inflaciju i dodatno udarila po i onako praznim džepovima građana

Ivan Šuker i Jadranka KosorIvan Šuker i Jadranka KosorBaš kada su hrvatski građani odahnuli jer više državi ne moraju plaćati krizni porez, iz Vlade spremaju novi udar na kućni budžet. Vlada je često isticala kako je socijalno osjetljiva te kako su sve mjere koje je poduzimala usmjerene upravo prema najsiromašnijim slojevima društva. No, kako onda u tom kontekstu protumačiti informaciju da bi se od Nove godine uveo PDV na kruh i mlijeko?

Kako piše Večernji list, već je sada jasno da će biti teško zadržati državne rashode u okvirima 122 milijarde kuna koliko je predviđeno Vladinim trogodišnjim smjernicama. Kako bi se troškovi pokrili, treba prikupiti više novca od tvrtki i građana. S obzirom na sve veći broj nezaposlenih, tvrtki u blokadama ili onih koje su zatvorile svoja vrata, teško je za vjerovati da će se Vlada uspjeti držati zadanog plana bez dodatnih zaduživanja ili povećanja poreza.

Jedna je od solucija da se od sljedeće godine ukine nulta stopa PDV-a na kruh mlijeko, knjige i lijekove kako bi se prikupilo još otprilike milijardu kuna u državni proračun. Iz EU i tako spominju kako ne bi smjeli imati povlaštene stope PDV-a pa bi na taj način Vlada riješila dva problema istim udarcem. Spominje se stopa od barem pet, ali i do deset posto. Druga je opcija rezanje troškova države, a to je bilo teško izvesti i prijašnjih godina kada je stanje bilo koliko toliko bolje.

Opcija eventualnog ponovnog povećanja stope PDV-a potaknula bi inflaciju i dodatno udarila po i onako praznim džepovima građana.

I dok iz HNB-a Vladi poručuju kako je nužno smanjiti troškove, iz Vlade odgovaraju kako im ne pada na pamet rezati plaće i mirovine. Stručnjaci pak smatraju kako će Vlada morati smanjiti broj zaposlenika u javnom sektoru kako bi zadržala troškove države unutar ranije dogovorenih granica.

Vezane vijesti

"Omogućiti objavu popisa poreznih dužnika"

"Omogućiti objavu popisa poreznih dužnika"

Hrvatski sabor jutros raspravlja o prijedlogu izmjena Općega poreznog zakona, kojim se omogućuje objava popisa poreznih dužnika. Razlozi izmjena… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 10.11.10. 08:40

dobro da nismo u sahari, plaćali bi PDV i na pijesak. a sad ozbiljno. ako država hoće lovu, a hoće, onda neka uvede registraciju bicikla. dakle tehnički pregled i tablice. pa da vidiš love. a i lako bi lovili prekršitelje !!!!!!!!


registracija
30/8/10

TonyP, 10.11.10. 09:01

zbog politicki osjetljivog pitanja oporezovanja hrane, najcesce se svjeza hrana ne oporezuje s PDV-om ili VAT-om. Znaci voce, povrce, mlijeko, meso, kruh, riba, sve to nije preradjeno nema PDV, jer ako je mljeko prirodno, kako opravdati PDV? Dodavanje vode u mlijeko ili skidanje masnoce nije dodana vrijednost, vec smanjena, tako da nema logike imati mljeko s PDV-om. Slicno s kruhom, jer to je svagdje osnovna zivezna namirnica i ne oporezuje se dodatno. Jer indirektno vec se skupi porez...neko plati porez na sjetvu, dizel, prijevoz do mlina i sl. iako se prikazuje da PDV samo prodje kroz knjige drustava, to je samo prodavanje magle. Firme samo skupljaju porez na racun poreznog ureda, obavljaju posao za koji nisu dodatno placeni.


registracija
27/7/09

verina, 10.11.10. 10:20

A ne bi li ova Vlada ukinula nekoliko ministarstava (pola, otpilike), pola županija, pa jedno 200 općina, pa provela svoj plan smanjenja državne uprave, pa skresala troškove nabavke novih automobila svake godine...? Ne, to im ne pada na pamet. Jedino što znaju, jest opaliti porez svima. A bogate i dalje ostavljaju na miru, zašto bi oni plaćali u državnu kasu kad već plaćaju u stranačku!?


registracija
30/6/10

petrus7, 10.11.10. 12:03

Zašto da otpuste tolike ljude pa će strahovati onda tko će glasovati protiv njih. Gamad lopovske nesposobna. Trebamo na ulice i potjeratii sve skupa s ČMARKOM64 i ZVONKOM DEBILKOM.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika