23.11.2010. / 10:22

Autor: Deutsche Welle

Njemačka ljubav prema okrunjenim glavama

Njemačka, sama već dugi niz godina bez okrunjenih glava, pomno prati što se događa u kraljevskim obiteljima u susjedstvu. Tako se i ovdje pomno prati i najnovija buka koja se digla oko princa Williama i njegove buduće

Kate Middleton i princ WilliamKate Middleton i princ WilliamSredinom studenog jedna vijest prohujala je svjetskim medijskim eterom. Princ William i njegova prijateljica Kate Middleton objavili su zaruke. Na prvi tren bi se moglo pomisliti da će ta vijest, ako uopće, zanimati samo britansku javnost. No i diljem Europe medijske kuće su se natjecale u što opširnijem izvještavanju o ovom, za mnoge potpuno nevažnom, događaju. Među europskim zemljama koje su se s oduševljenjem redovito bacaju na vijesti koje se tiču okrunjenih europskih glava prednjači upravo Njemačka.

Povijesna kompenzacija

Svaki novi događaj iz kraljevskih obitelji Švedske, Danske, Nizozemske i naravno velike Britanije dočekuje se s euforijom. Građani su oduševljeni, žuti tisak puni naslovnice, a čak i ozbiljniji informativni programi pomno prate događaje vezane uz okrunjene glave. Špekulacije oko toga koliko će gledatelja diljem svijeta pratiti predstojeće vjenčanje princa Williama i njegove Kate su već počele. Jedno je sigurno: bit će ih mnogo. Vjenčanje manje poznatog i manje popularnog para, švedske prijestolonasljednice Victorie s Danielom Wrestlingom sredinom srpnja pratilo je preko milijardu gledatelja. I u Njemačkoj je ovaj događaj zabilježio rekordnu gledanost. No zašto je upravo Njemačka do te mjere oduševljana životom kraljevskih obitelji iz susjedstva te posebice onom iz Velike Britanije?

Za mnoge poznavatelje prilika je ovo zanimanje neka vrsta povijesne kompenzacije."U jednu ruku mi ovdje u Njemačkoj još uvijek osjećamo neku vrstu čežnje i sjetu kad su u pitanju događaji na dvoru i oko njega. S obzirom da mi više nemamo kraljevsku obitelj Englezi tu na neki način moraju uskočiti sa svojom okrunjenim glavama", kaže Jo Groebel, poznati stručnjak za medije.

Atraktivna kraljevska obitelj

Pritom engleska kraljevska obitelj, koja, kako će mnogi Nijemci naglasiti, ionako potječe od njemačke plemićke loze Sachsen-Coburg-Gotha čiji je Albert bio muž kraljice Viktorije, sa svim svojim dramama i burnim događajima posljednjih desetljeća, pogoduje medijskom izvještavanju. "Britanska kraljevska obitelj već desetljećima nudi materijal za sapunice i drame. Bilo da se radi o Pricu od Welsa koji je u tridesetima oženio jednu Amerikanku iz građanskih krugova, ili drame oko pogibije princeze Diane, ili na kraju stranputice najmlađih članova obitelji. I još k tomu i pitanje, hoće li Kate Middelton biti nova Diana? Jednostavno rečeno, britanska kraljevska obitelj oduvijek skrbi za dobru zabavu". smatra Groebel. No čak su i u nizu medijski atraktivnih događaja, koje stoljećima nudi vrh britanskog kraljevstva, princ William i njegova Kate nešto posebno. Nakon 30 godina Britanija ponovno doživljava vjenčanje jednog prijestolonasljednika.

"Kupovanje" tradicije

To obećava mnoštvo atraktivnih snimaka, ali i mnogo više od toga. "Iza svega toga stoji neka vrsta logike. To je povezano s pitanjem identiteta, tradicijom. Čak i tamo gdje su kraljvske kuće stare svega nekoliko stoljeća. Jer mi uvijek mislimo da su kraljevske obitelji oduvijek tu gdje jesu. To možda vrijedi za Veliku Britaniju, ali ne i za recimo Belgiju ili Nizozemsku. No unatoč tomu i ovdje govorimo o bogatoj tradiciji. I drugo je kad imamo predsjednika koji u Njemačkoj ima sličnu nadstranačku reprezentativnu funkciju kao i kralj ili kraljica. Ipak je to nešto drugo", kaže Groebel.

Zanimanjem za britansku kraljevsku obitelj i Njemačka tako i sama stvara dojam tradicije koja je prestala abdiciranjem cara Willhelma II. 1918. Stoga ni ne čudi činjenica da je novija njemačka medijska povijest počela upravo jednim događajem koji je povezan s britanskom kraljevskom obitelji. Naime prvi program kojeg je prva njemačka televizijska kuća ARD 1953. emitirala bio je upravo direktni prijenos kruniranja današnje britanske kraljice Elizabete II.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kate Middleton među najbolje odjevenim ženama svijeta

Kate Middleton među najbolje odjevenim ženama svijeta

Supruga britanskog princa Williama Kate Middleton našla se uz bok američke predsjedničke supruge Michelle Obama te francuske prve dame Carle… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika