06.12.2010. / 18:29

Autor: Hina

Bernanke ne isključuje nove monetarne intervencije Fed-a

Guverner američke središnje banke naglasio je da postoji opasnost da oporavak možda neće biti samoodrživ

Ben Bernanke (Foto: Reuters)Ben Bernanke (Foto: Reuters)Čelnik Američke središnje banke Ben Bernanke kazao je u jednom intervjuu u nedjelju da ne isključuje mogućnost novih monetarnih intervencija kako bi se osnažilo posustalo gospodarstvo SAD-a.

Američka središnja banka u studenom je objavila kontroverzni plan kupnje do 600 milijardi dolara vrijednih državnih obveznica u razdoblju do sredine iduće godine. Pojedini konzervativni političari i strane vlade kritizirali su taj novi krug "kvantitativnog popuštanja" zbog pada vrijednosti dolara.

Bernanke je u informativnom tv-magazinu '60 minuta' izjavio će biti potrebno četiri ili pet godina da se američko tržište rada normalizira. Slab oporavak vjerojatno će tražiti dodatne monetarne intervencije, ali svaki će se potez ipak temeljiti na gospodarskim pokazateljima i inflaciji.

"Normalnom" je nazvao stopu nezaposlenosti između pet i šest posto. U studenom je stopa nezaposlenosti bila čak 9,8 posto, što je njezina najviša razina od travnja.

Guverner američke središnje banke naglasio je da postoji opasnost da oporavak možda neće biti samoodrživ.

"Trenutno je na samoj granici", kazao je. "Nužne su stope rasta u visini oko dva i pol posto samo da nezaposlenost ostane na sadašnjoj razini. Sada smo tu negdje. Nismo daleko od razine na kojoj gospodarstvo više nije samoodrživo", dodao je.

Vezane vijesti

Velike svjetske banke zajedno povećavaju likvidnost tržišta

Velike svjetske banke zajedno povećavaju likvidnost tržišta

Bank of Canada, Bank of England, Bank of England, Europska središnja banka, američke Federalne rezerve i Švicarska narodna banka objavile su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika