23.12.2010. / 18:03

Autor: Hina

Vratio se: Ove godine među virusima gripe dominira prošlogodišnji H1N1

U Hrvatskoj je počela sezona gripe, potvrdili su laboratorijski nalazi Nacionalnog referentnog laboratorija za influenzu, a kod dijela uzroka koji su ispitivani dominirao je virus gripe A tipa H1N1, koji je lani uzrokovao pandemiju, priopćeno je iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Gripa virusa tipa A prošle je godine izazvala pandemijuGripa virusa tipa A prošle je godine izazvala pandemijuU Hrvatskoj je počela sezona gripe, potvrdili su laboratorijski nalazi Nacionalnog referentnog laboratorija za influenzu, a kod dijela uzroka koji su ispitivani dominirao je virus gripe A tipa H1N1, koji je lani uzrokovao pandemiju, priopćeno je iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti prof. Ira Gjenero Margan izjavila je za Hinu da se trenutačno zbog komplikacija bolesti uzrokovane virusom H1N1, na intenzivnoj skrbi u jednoj bolnici izvan Zagreba liječi 18-godišnja osoba, kod koje je službeno potvrđena zaraza tim virusom.

"Virus H1N1 nije se promijenio u odnosu na prošlu godinu kada je izazvao pandemiju, no očekujemo da zaraza neće biti takvih razmjera", kazala je prof. Gjenero Margan.

Budući da cijepljene još traje, preporučila je svima da se cijepe, pogotovo osobama s povećanih rizikom od razvoja komplikacija a to su starije osobe i kronični bolesnici. Cijepiti se mogu kod svojih izabranih liječnika te u zavodima za javno zdravstvo.

U Nacionalni referentni laboratorij za influenzu u protekla su dva tjedna stizale dojave o manjim grupiranjima bolesti koja klinički sliči na gripu, ponajprije u Zagrebu i okolici, a u laboratorijskim materijalima je u više navrata identificiran virus gripe tip A, na početku podtip A/H3N2, a zatim i A/H1N1.

U Europi se, prema informacijama EuroFlu mreže za praćenje gripe, gripa za sada javlja uglavnom u sporadičnom obliku i manjim grupiranjima prvenstveno u Ruskoj Federaciji, Poljskoj, Belgiji, Finskoj, Estoniji, Španjolskoj i Portugalu, a u Velikoj Britaniji je već nastupila sezona gripe u punom smislu sa epidemijskim razmjerima.

Dominantan virus gripe u Velikoj Britaniji je H1N1 koji je u 2009. godini uzrokovao pandemiju, ali ima i bolesti uzrokovane podtipom A/H3N2 i tipom B.

Vezane vijesti

WHO: Cjepivo protiv H1N1 izaziva narkolepsiju?

WHO: Cjepivo protiv H1N1 izaziva narkolepsiju?

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučila je u utorak temeljitiju istragu mogućeg utjecaja cjepiva Pandemrix proizvođača GlaxoSmithKline i… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 23.12.10. 18:54

"Virus H1N1 nije se promijenio u odnosu na prošlu godinu kada je izazvao pandemiju, no očekujemo da zaraza neće biti takvih razmjera" - čekaj malo, virus nije mutirao od prošle godine, a prije toga je mutirao u H1N1. Mora da je to više od slučajnosti. Kao da gledamo loš SF horor u živo.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika