24.12.2010. / 13:41

Autor: Deutsche Welle

Njemački mediji: I budući arsenal je dovoljan da uništi čovječanstvo

Ratifikacija Sporazuma o smanjenu nuklearnog naoružanja START u američkom Senatu jedna je od tema kojoj su njemačke novine u svojim izdanjima od petka, 24. decembra, posvetile više pažnje.

Barack ObamaBarack ObamaRatifikacija Sporazuma o smanjenu nuklearnog naoružanja START u američkom Senatu jedna je od tema kojoj su njemačke novine u svojim izdanjima od petka, 24. decembra, posvetile više pažnje.

List „Westfalen-Blatt" piše:

„Zaklinjanja u nade u mir u svijetu su uobičajena tradicija pred božićne blagdane. No, 2010. godina u tom smislu nudi jednu črvršću osnovu. Naime, ratificiranje američko-ruskog Sporazuma o smanjenju nuklearnog naoružanja START u američkom Senatu, doprinosi tome da sigurnosna arhitektura dvije super sile postane bitno stabilnija. Čak, i ako od bipolarnog svijeta u međuvremenu nastaje multipolarni, sa nekoliko neuračunljivih centara moći, ipak Washington i Moskva ostaju dva odlučujuća svjetska policajca. U svemu tome je, međutim, paradoksalno da bi bez atomskog potencijala, kojeg imaju te dvije zemlje, globalni mir u svijetu bio još ugroženiji", konstatira list „Westfalen-Blatt".

Najveća opasnost ne dolazi od etabliranih sila

„Märkische Oderzeitung" u svom komentaru primjećuje:

„Ma kako se u svijetu širio aplauz zbog ratificiranja Sporazuma START, neophodno je ukazati na to da bi, bez obzira na predviđeno smanjenje, i budući smanjeni arsenal nuklearnog oružja dvije svjetske sile bio dovoljan da uništi čovječanstvo. Međutim, najveća opasnost od nuklearnog rata ne dolazi više od etabliranih svjetskih sila, već od „novopočenih", koje svoje geopolitičke ambicije povezuju s ekstremizmom i političkom nestabilnošću. Kada bi na primjer Iran imao atomsku bombu, tada bi to u regiji moglo izazvati novo takmičenje u naoružavanju. Međutim, za sada još uvijek nema odgovora na pitanje ima li ova zemlja atomsku bombu", navodi list „Märkische Oderzeitung".

"Sanjam bijeli Božić"

„Frankfurter Allgemeine Zeitung" se osvrće na božićne blagdane, koji će prvi put nakon toliko godina biti, „bijeli i hladni" s obzirom na aktualne vremenske prilike. Oblast niskog vazdušnog pritiska, koji je dobio naziv „Scarlett", kao iz filma „Prohujalo s vihorom", donosi snježne oluje praćene snažnim vjetrom, koji sve oko sebe obavija bijelim i ledenim pokrivačem: od Baltičkog mora do Rheinlanda temperature će biti rekordno niske i to sa više od 20 centimetara novog snijega. Meteorolzi predviđaju i kišu i snijeg, što znači da vozači ponovo moraju računati na to da će se saobraćajnice pretvoriti u ledene piste: sve u svemu, kaos i to ne samo na cestama, već i na šinama i aerodromima. Od kraja novembra vlada potpuni nered i pometnja u planiranju putovanja i prometa - kako robe, tako i putnika. Da li smo na taj način prvi put osjetili posljedicu globalnog zagrijavnja Zemlje? Jedno s drugim nema veze, kaže Uwe Kirsche, šef Njemačke službe za čišćenje puteva. 60 dana godišnje tokom kojih je padao snijeg i stotinu u kojima se bijeli pokrivač zadržao pokazuju da je 2010. bila godina sa neobično oštrom zimom, ali to nije toliko neuobičajeno. No, prosječna temperatura u godini će biti veća od prosjeka tokom proteklih godina. Tim prije što je od dosadašnjih 11 mjeseci 2010. njih 6 bilo izuzetno toplo", piše list „Frankfurter Allgemeine Zeitung".

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Svjetski nuklearni arsenal raste

Svjetski nuklearni arsenal raste

Svijet se kreće prema novoj eri globalne modernizacije i rasta nuklearne sile unatoč velikim riječima o borbi protiv širenja nuklearnog naoružanja u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika