29.12.2010. / 07:10

Autor: Hina

SAD odbacio zahtjev Poljske u istrazi o tajnim zatvorima CIA-e

Sjedinjene Države su odbacile zahtjev za pravnom pomoći koju je uputilo tužiteljstvo Varšave u sklopu istrage o tajnim zatvorima CIA-e u Poljskoj, prema službenom dokumentu objavljenom u utorak.

Poljaci odbacuju optužbePoljaci odbacuju optužbeSjedinjene Države su odbacile zahtjev za pravnom pomoći koju je uputilo tužiteljstvo Varšave u sklopu istrage o tajnim zatvorima CIA-e u Poljskoj, prema službenom dokumentu objavljenom u utorak.

Američko ministarstvo pravosuđa je odbacilo u listopadu 2009. zahtjev poljskog tužiteljstva upućen u ožujku te godine, jer je taj predmet smatralo zaključenim, prema pismu tužiteljstva poljskom ogranku Zaklade Helsinki za ljudska prava koja prati službenu istragu.

"Ministarstvo pravosuđa Sjedinjenih Država je 7. listopada 2009. informiralo da taj zahtjev ne vodi ničemu i da američke vlasti tu aferu smatraju zaključenom", prema pismu objavljenom na internet stranici Zaklade Helsinki.

Sadržaj zahtjeva ostaje i dalje nepoznat, precizira se u pismu.

Varšavsko tužiteljstvo je u kolovozu 2008. pokrenulo istragu o navodnim tajnim zatvorima CIA-e na poljskom teritoriju.

U listopadu 2010. tužiteljstvo je jednom zatvoreniku Guantanama dalo status žrtve nakon što je on rekao da je žrtva mučenja u tajnom zatvoru CIA-e u Poljskoj.

Drugi zatvorenik u Guantanamu, kojeg smatraju suradnikom šef al-Kaide, Osame bin Ladena također je tražio istragu svog slučaja u Poljskoj.

Poljske vlasti i dalje odlučno odbacuju tvrdnje Vijeća Europe i objave medija, posebice američkih, prema kojima CIA u zatvorima u Poljskoj drži dužnosnike al-Kaide.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika