31.12.2010. / 17:22

Autor: Nacional.hr

Nakon financijskog i gospodarskog kraha: 2011. kriza u opskrbi hranom?

Analitičari Financial Timesa tako očekuju da će veće poskupljenje zabilježiti pšenica, kukuruz i ječam, dok će cijena riže rasti nešto skromnje

Cijena pšenice će dosegnuti rekordne razineCijena pšenice će dosegnuti rekordne razineVeć je svima jasno da će 2011. godina biti prijelomna godina ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. Očekuje se da bi se u sljedećoj goditi trebali zabilježiti značajniji pozitivni rezultati u svjetskom gospodarstvu. No, isto tako, stručnjaci predviđaju kako bi sljedeće godine sirovine mogle postići rekordne cijene.

Osim bakra i zlata koji su već ove godine zabilježili rast, predviđa se i rast cijene energenata, prije svega nafte.

To sve na kraju dovodi i do rasta cijena hrane i osnovnih živežnih namirnica.

Analitičari Financial Timesa tako očekuju da će veće poskupljenje zabilježiti pšenica, kukuruz i ječam, dok će cijena riže rasti nešto skromnje.

Poskupljenje namirnica mogle bi dodatno potaknuti i loše vremenske prilike koje se očekuju sljedeće godine. Poplave s jedne i suše s druge strane natjerati će neke zemlje koje to do sad nisu radile, na povećan uvoz hrane.

To će u konačnici rezultirati globalnom krizom u opskrbi hranom, jer će hrane biti u ograničenim količinama, a potražnja će premašivati ponudu. Dodaju i kako bi vrijednost trgovine hrane u svijetu sljedeće godine premašiti tisuću milijardi dolara.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 31.12.10. 20:10

Mili moji gologuzi sitnozubci....
Zalozhite POLITIKANTE za HRANU
kaj got dobite ...to je kaj da ste na lotu
dobili dvaput za redom


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika