11.01.2011. / 21:58

Autor: Hina

Obama u srijedu u Tucsonu na komemoraciji žrtvama

Američki predsjednik Barack Obama posjetit će u srijedu Tucson u Arizoni kako bi sudjelovao na komemoraciji žrtvama pokolja na političkom skupu, u kojem je šest osoba ubijeno i teško ozlijeđena kongresnica Gabrielle Giffords i još 13 osoba.

Barack ObamaBarack ObamaAmerički predsjednik Barack Obama posjetit će u srijedu Tucson u Arizoni kako bi sudjelovao na komemoraciji žrtvama pokolja na političkom skupu, u kojem je šest osoba ubijeno i teško ozlijeđena kongresnica Gabrielle Giffords i još 13 osoba.

Bijela kuća je objavila da će se Obama pojaviti na komemoraciji žrtvama na Sveučilištu Arizoni, koja se održava pod nazivom "Zajedno mi rastemo: Tucson i Amerika". Očekuje se da će održati govor o snošljivosti kao odgovor na subotnju tragediju koja je potresla Ameriku i otvorila nacionalnu raspravu o ulozi zapaljive političke retorike u poticanju nasilja.

Američke televizijske postaje izvješćuju da je Obama u ponedjeljak počeo raditi na govoru koji će održati u Tucsonu.

On se do sada nije pridružio mnogim demokratima koji optužuju konzervativne republikanske političare i medijske komentatore te pokret "Tea Party" za stvaranje ozračja političke nesnošljivosti, tvrdeći da je pucnjava u Tusconu odraz tog ozračja.

Obama je u ponedjeljak s travnjaka Bijele kuće predvodio nacionalnu minutu šutnje za žrtve i naložio da zastave u cijeloj zemlji budu spuštene na pola koplja do petka.

Njegovi komentari o događaju do sada su bili kratki i nekontroverzni, poput odavanja počasti hrabrim građanima koji su svladali napadača i pozive na molitvu za žrtve i njihove obitelji.

Neki konzervativni komentatori, poput Billa O'Rilleya s Fox Newsa, odali su priznanje Obami za takav pristup te odbacili kritike liberala i nekih medija, u kojima se pokret "Tea Party" povezuje s napadačem iako njegovi motivi ili politička orijentacija još nisu poznati.

U izvješćima u tisku i elektroničkim medijima Obama je zbog svog smirujućeg pristupa tragičnu događaju u Tucsonu nazvan "vrhovnim tješiteljem", a njegov se govor na komemoraciji očekuje s velikim zanimanjem.

Ta nesreća je ponovno aktualizirala i pitanje nadzora oružja u SAD-u, gdje građani posjeduju oko 200 milijuna komada vatrenog oružja. Pokolj u Tucsonu počinio je 22-godišnji Jared Lee Loughner poluatomatskim pištoljem "glock" 19, kalibra 9 mm, koristeći se produljenim spremnikom s 33 metka, kakvi su do 2004. bili zabranjeni u cijelom SAD-u, a još su zabranjeni u šest saveznih država.

Unatoč nizu psihotičnih ispada, zbog kojih je izbačen iz lokalnog koledža, Loughner je legalno kupio pištolj kojim se zbog ubojite moći koriste mnoge policijske snage u svijetu, uključivo i newyoršku policijsku upravu.

Arizona je poznata po vrlo slobodnu zakonu o posjedovanju i nošenju oružja, a o njegovoj raširenosti svjedoči i činjenica da se i teško ranjena kongresnica Giffords u nedavnu intervjuu The New York Timesu pohvalila da posjeduje pištolj "glock" 9 mm i da je dobar strijelac.

Vezane vijesti

Tvornica ubijanja

Tvornica ubijanja

Uz spomenik žrtvama ustaškog terora u šumi Jadovno te kod obližnje Šaranove jame u kojoj su nesahranjeni posmrtni ostaci mnogobrojnih žrtava Srba i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika