13.02.2011. / 11:14

Autor: Nacional.hr

Stanimirović: 'Hrvatski i srpski vrh saslušali su obitelji srpskih žrtava u Vukovaru, što su prešutjeli'

Nikada mu nije bila namjera miješati likvidacije srpskih civila sa kasnijim događajima u Vukovaru, već se ta njegova izjava odnosila na Srbe koji su prije ratnih sukoba, u lipjnu i srpnju 1991. godine, bili odvođeni sa posla i kućnih pragova

Milorad Pupovac i Vojislav Stanimirović (Autor:
Anto Magzan/PIXSELL)Milorad Pupovac i Vojislav Stanimirović (Autor: Anto Magzan/PIXSELL)„Ja ne ulazim u to niti sam ikada govorio tko je kriv za rat u Hrvatskoj, jer mi znamo za sukobe koji su u Hrvatskoj počeli prije Vukovara. Ali moramo jednom otvoreno reći i pogledati se u oči: u Vukovaru su u rano ljeto i proljeće 1991. samo srpski lokali i srpske kuće bile dizane u zrak. Niti jedna hrvatska kuća. Poslije su došla i ubojstva srpskih civila, i to prema našim saznanjima oko 20 žrtava“, rekao je u intervjuu za emisiju Osječke televizije 'Karte na stol' predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović, pojašnjavajući dio intervjua koji je dao beogradskoj Politici, nakon kojeg je u hrvatskoj javnosti posebno bio istaknut citat da 'nisu Srbi započeli rat u Vukovaru'.

Kako je istaknuo Stanimirović, nikada mu nije bila namjera miješati likvidacije srpskih civila sa kasnijim događajima u Vukovaru, već se ta njegova izjava odnosila na Srbe koji su prije ratnih sukoba, u lipnju i srpnju 1991. godine, bili odvođeni sa posla i kućnih pragova, od kada im se gubi svaki trag. Na tu je izjavu, kaže, bio potaknut nakon što su se Josipović i Tadić, zajedno s hrvatskom premijerkom, sastali u Vukovaru s obiteljima nestalih srpskih civila, što međutim niti jednom riječju nisu spomenuli u kasnijim izjavama za medije.

„Zanimljivo je da su dvoje ili troje članova obitelji u razgovoru sa hrvatskim i srpskim vrhom rekli da potencijalne ubojice njihovih najbližih sada slobodno šeću Vukovarom. Dakle, to su premijerka i predsjednik čuli, nakon čega su kazali da svatko mora odgovarati za zločine. Međutim, na konferenciji za medije, ni Tadić ni Josipović ništa nisu rekli, za razliku od one druge konferencije na kojoj se govorilo o hrvatskim žrtvama“, rekao je Stanimirović, dodajući da su ga istu večer zvali članovi obitelji što su se sastali s političkim vrhom, tvrdeći kako su opet izmanipulirani.

„Nakon toga ja sam imao potrebu da javno kažem što je čula delegacija u Vukovaru, a što nije javno rečeno, što sam i rekao novinaru Politike, tu u Hrvatskoj“, rekao je Stanimirović. Upitan otkad hrvatska nadležna tijela znaju za ubojstva srpskih civila u Vukovaru, Stanimirović ističe da su to znali odmah 1991., i to zahvaljujući izvještaju Marijana Bilića, povjerenika Vlade, koji je pisao Tuđmanu što se događalo u Vukovaru. „Nije to problem na kraju krajeva, naime govoriti o tim događanjima u Vukovaru, jer su i drugi ljudi govorili o tome. Dakako, jasno je da je problem nastao zato što je o tome javno govorio predstavnik Srba u Hrvatskoj“, poručio je Stanimirović.

Vezane vijesti

Stanimirović je 'čist'

Stanimirović je 'čist'

Osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) izvijestilo je danas kako, na temelju provedenih izvida i prikupljenih podataka, nije utvrđeno… Više

Komentari

registracija
8/2/11

petrusss, 13.02.11. 12:14

Jebo vam KRADEZE mater. Isti su kao svi srbi. Samo da ojade hrvatski narod. Uvijek nas je jebo netko drugi sad nam to naši. MRŠ!!!


registracija
12/2/11

adler, 13.02.11. 12:27

Naravno uz pomoc Britanaca inace rat nebih ni poceo.Oni su Slobi dali zeleno svijetlo.Kasnije su i njega likvidirali.Samo neka se Vlada ulizuje EU.A od Europe nema nista.


registracija
11/2/11

MarioL, 13.02.11. 13:02

Ali moramo jednom otvoreno reći i pogledati se u oči: u Vukovaru su u rano ljeto i proljeće 1991. samo srpski lokali i srpske kuće bile dizane u zrak. Niti jedna hrvatska kuća. Poslije su došla i ubojstva srpskih civila, i to prema našim saznanjima oko 20 žrtava.
Nikada nećemo koraknuti naprijed dok ne pogledamo istini u oči koja je za nama.


registracija
20/8/10

McCoy, 13.02.11. 20:53

Zlocini su cinjeni na obe strane ali sad je to problem objasniti narodu, kada se skoro 20 godina pricalo o cistoti tzv Domovinskog rata.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika