Objavljeno u Nacionalu br. 343, 2002-06-11

Autor: Mladen Pleše

Mrtva trka HDZ-a i SDP-a

Rezultati ankete: Vesna Pusić i Mate Granić sustigli Račana

HDZ u ovom trenutku dobiva 20,33 posto glasova a SDP 17,98: istodobno vladajuća koalicija dobiva 35,61 a desni blok predvođen HDZ-om 30,52 posto

Mate GranićMate GranićIspitivanje javnog mnijenja koje je 7. i 8. lipnja proveo Telefonsko informacijski centar TIC, Markot. Tel.d.o.o., potvrdilo je ono što se moglo naslutiti iz prošlotjednih anketa Večernjeg lista i PULS-a: nastavlja se dramatičan pad popularnosti stranaka vladajuće koalicije, neprestano raste broj neopredijeljenih birača, nezadrživ je pad ugleda premijera Ivice Račana, a dojmljiv uspon predsjednice HNS-a Vesne Pusić i predsjednika DC-a Mate Granića. HDZ je, i prema istraživanjima koje je naručio Centar za personalizirano komuniciranje, a koja se gotovo u cijelosti podudaraju s prethodna dva ispitivanja, najsnažnija stranka u Hrvatskoj: za HDZ bi glasovalo 20,33 posto birača, SDP bi dobio 17,98 posto, HNS 4,05, HSS 3,80, HSLS 2,65, koalicija HSP-HKDU 2,60, DC 2,50, IDS 1,75, LS 1,35 te HIP 1,05. Neopredijeljenih birača je više nego ikada – čak 38,96 posto. Potvrđuje se da HDZ ima stabilnu glasačku potporu bez većih oscilacija, da se biračko tijelo vladajuće koalicije i dalje osipa, da SDP i HSLS vrtoglavo gube potporu građana, a raste broj neopredijeljenih, odnosno onih koji su toliko nezadovoljni i razočarani da ne žele dati glas ni jednoj stranci.
Kada bi se na sljedećim izborima vladajuća koalicija sučelila s koalicijom stranaka desnice, SDP, HSLS, HSS, HNS i LS, prema najnovijim istraživanjima, dobili bi 35,61 posto a HDZ, DC, HSP i HKDU 30, 52. Kada bi se vladajućoj koaliciji pribrojili glasovi IDS, ona bi sakupila 38,76 a desna koalicija s HIP-om 32,07 posto glasova. Jasno je uočljiva tendencija daljnjeg smanjivanja razlike između suprotstavljenih blokova.
Jednako su tako znakoviti rezultati ispitivanja koga bi građani najradije vidjeli na mjestu predsjednika Vlade. Samo 11,54 izjasnilo se za sadašnjeg premijera Ivicu Račana. Tik za leđima su mu Vesna Pusić sa 10,49 posto te Mate Granić sa 10,19 posto glasova. Iza njih slijedi predsjednik vodeće oporbene stranke Ivo Sanader sa 9,04 posto glasova, a daleko iza njih ostali su Zlatko Tomčić sa 4,35, Miroslav Tuđman sa 3,65, Dražen Budiša sa 3,35 posto i Zlatko Kramarić sa 2,95 posto glasova. I ovi rezultati potvrđuju velik pad popularnosti lidera vladajuće koalicije s izuzetkom Vesne Pusić. Ne zna se zapravo tko kod građana gore prolazi: Ivica Račan, Dražen Budiša ili Zlatko Tomčić. Za razliku od njih Vesna Pusić i Mate Granić imaju puno veću potporu od svojih stranaka i taj uspjeh mogu zahvaliti općem nezadovoljstvu vodećim političarima, ali i vlastitim, jasnim stajalištima o svim važnim unutarnjim i vanjskopolitičkim pitanjima.
Podaci govore da je godinu dana prije parlamentarnih izbora Hrvatska suočena s dva značajna fenomena: naglim padom popularnosti stranaka vladajuće koalicije i, što je za nju isto tako pogubno, gubitkom vjerodostojnosti većine njenih političara. Nacional je u razgovoru s više vodećih intelektualaca, političara, ekonomista i gospodarstvenika potražio odgovor na pitanje što može učiniti vladajuća koalicija da bi preokrenula negativne trendove i sačuvala vlast. Većina njih zatražila je da se ne spominju po imenima, objašnjavajući to željom da se ne prljaju uplitanjem u političke igre.
Apsolutno svi Nacionalovi sugovornici smatraju da bi povratak HDZ-a na vlast, koji se još nije profilirao kao europska i demokratska stranka, bio poguban za Hrvatsku te da bi ju definitivno i na duži rok vratio u balkanski glib. No kako vladajuća koalicija nije ispunila ni očekivanja ni obećano, opća je procjena da se vlast kotrlja po ulici, ali da ju nitko, ni HDZ a ni vladajuća koalicija, nisu sposobni, a nisu ni zaslužili pokupiti. Doduše, dio Nacionalovih sugovornika smatra da bi radikalne promjene i drastičan otklon od dosadašnje gospodarske politike možda mogle spasiti vladajuću koaliciju. Većina sumnja u to tvrdeći da među vodećim političarima vladajuće koalicije za to nema ni znanja ni snage, a ni političke volje.
Jedan od vodećih hrvatskih intelektualaca, poznat po brojnim političkim i društvenim inicijativama za socijalističke i hadezeovske vlasti, za Nacional je ekskluzivno otkrio o čemu namjerava razgovarati s premijerom Ivicom Račanom kada se uskoro sastanu.
Predložiti ću premijeru Račanu da, ako želi spasiti svoju političku karijeru, SDP i koaliciju lijevog centra, napusti mjesto predsjednika Vlade i oslobodi prostor za nove ljude. Račan nije bio dobar menedžer i poslovođa, ne razumije se u ekonomiju i zbog toga se nije znao nositi s gospodarskim problemima. Izgubio je vjerodostojnost, što se pokazuje sada kada vuče dobre, ali zakašnjele poteze, kao što su revizija pretvorbe ili istraga o načinu trošenja novca dijaspore, jer sada mu nitko ne vjeruje niti očekuje da će u tomu uspjeti. Za SDP, koaliciju, a i njega osobno bilo bi najbolje da javno prizna da nije uspio do kraja realizirati sve što je namjeravao te da se zbog toga vraća na rad u stranku, a mjesto premijera prepušta onima koji će znati dovršiti ono što je on započeo, ali nije stigao ili znao dovršiti. U tom slučaju zaslužio bi priznanje javnosti za političku hrabrost i odgovornost, a zacijelo bi mu se mnogo toga i oprostilo. Račan i SDP, siguran sam, vrlo brzo bi povratili izgubljeno povjerenje i ponovno dobili na ugledu i popularnosti. Ako to ne učini, SDP će izgubiti na izborima, a Račan se više nikada neće moći vratiti u politiku, zaključio je Nacionalov sugovornik.
Ugledni hrvatski ekonomist, zapamćen po kritičkim istupima protiv hadezeovske, ali i Vlade Ivice Račana, također se zalaže za premijerov odlazak.
Nakon dvije i pol godine pokazalo se da Račan nije imao nikakvu ideju i viziju o novoj gospodarskoj politici, pa je uletio u poguban hadezeovski model. Rezultat je izostanak suvislih i jasnih mjera. Račan je griješio od samoga početka. Najprije je izabrao pogrešnu ekipu. Mato Crkvenac je krasan, pošten čovjek, rado bi ga imali za prijatelja i susjeda, ali on se u znanstvenom razvoju zaustavio početkom osamdesetih. Slavko Linić je konfliktan čovjek, operativac koji može provoditi tuđe ideje, ali nema teoretskog znanja da bude kreator. Novi ministar gospodarstva Hrvoje Vojković nikada nije radio u nekoj tvrtki, a o ekonomiji ne zna ništa. Račanova je najveća slabost što ne ispravlja pogreške, nego tvrdoglavo ustraje na njima. I to je razlog zašto mu se više ne može pomoći: Račan je dobar taktičar i igrač za status quo, ali nije čovjek za promjene. Za njih on nema ni znanja, ni snage ni hrabrosti, istakao je Nacionalov sugovornik.
Dok su intelektualci, ekonomisti i poduzetnici i menedžeri suglasni da je za vladajuću koaliciju jedini spas ostavka Ivice Račana i njegove Vlade, dio političara ipak upozorava da takav kopernikanski obrat naprosto nije realan. Jedan visoki dužnosnik HSLS-a je objasnio:
Ova Vlada sastavljena je po političkom ključu i do promjena na vrhu može doći samo nakon izbora. Ivica Račan nije ni bolji ni lošiji od svojih ministara, on bi možda bio dobar premijer u Austriji ili Švedskoj, gdje je sve uređeno i uhodano, no u Hrvatskoj, koja je u dubokoj krizi, on nije dorastao svom poslu. No da ne bude zabune: to nisu ni Dražen Budiša ni Zlatko Tomčić. Vladajuća koalicija sada može razmišljati samo o novom premijeru, izabranom nakon izbora. On će, svakako, morati biti uspješan poduzetnik ili menedžer i neće smjeti imati više od 40 godina. U Hrvatskoj, naime, postoji fatalan generacijski jaz: o sudbini države odlučuju političari koje je pregazilo vrijeme. Hrvatskoj je potreban premijer s vizijom i idejom o posve novom modelu gospodarske politike. Dosadašnja politika nije dala rezultata i potrebno ju je ne samo mijenjati nego i sasvim napustiti. Uz to novi premijer morati će se uključiti u rad neke političke stranke jer ga jedino ona može kandidirati za predsjednika Vlade.
Takvo većinsko mišljenje političara vladajuće koalicije djelomice dijeli i profesor na Ekonomskom fakultetu, koji se svojedobno i sam okušao u politici.
Kao predsjednik vodeće stranke koalicije i premijer Ivica Račan morao je najprije odgovoriti na strateško pitanje kakav kapitalizam u Hrvatskoj želi te je oko toga trebao postići konsenzus s političkim strankama, socijalnim partnerima, sindikatima, poduzetnicima…Kako to nije učinio, od početka luta s kontradiktornim mjerama, malo iz arsenala desnice, malo iz ljevice, koje su stoga i neučinkovite. Zato je nužno da dođe netko drugi tko će znati odgovoriti na to, ali i brojna druga strateška pitanja i, što je jednako važno, netko tko će oko svog programa okupiti najkvalitetnije stručnjake i dobiti potporu većine građana. Ivica Račan i Dražen Budiša, svojom su neodlučnošću i neznanjem isprva blokirali, a na kraju i upropastili projekt vladajuće koalicije o dubokim društvenim i gospodarskim reformama. Zbog toga su politički izgorjeli i sada moraju platiti ceh odlaskom iz vrha državne politike. No to se ne može dogoditi bez izbora. Država se može voditi jedino ako se ima velik politički konsenzus, a on se dobiva samo na izborima. Vladu može voditi samo političar iz stranke koja je dobila najveće povjerenje građana, pa se promjene na čelu sadašnje Vlade mogu očekivati tek nakon, a ne prije izbora.
Tek manji broj političara drži da Račan u sadašnjem odnosu snaga nema alternativu. Tvrdi se da je on faktor kohezije koji jedini može držati koaliciju na kupu. No i oni priznaju da to nije dovoljno za pobjedu na slijedećim izborima. To je mnoge od njih prisilo da počnu razmišljati o tomu kako preokrenuti negativne trendove. Grozničavo traže izlaz iz sveopće krize i apatije u koju je utonulo društvo, a ujedno nastoje pronaći rješenje za vlastitu poziciju: svjesni su da će ih dosadašnja neučinkovitost Vlade stajati karijere na sljedećim izborima.
Dok je manji dio već digao ruke, pa smatra da se valja pripremiti za prelazak u opoziciju, većina se zalaže za još jedan mandat vladajućoj koaliciji u kojemu bi se dovršile započete reforme. Jednoglasni su da prije izbora koalicija mora ponuditi nešto posve novo: ili radikalan odmak od sadašnje politike ili obećanje građanima da će odgovornost za promjene preuzeti neka druga Vlada, bez većine sadašnjih ministara i, što je najvažnije, s novim premijerom.
Gotovo svi Nacionalovi sugovornici suglasni su da su se vodeći političari koalicije Ivica Račan i Dražen Budiša potrošili te da se nisu uspjeli prilagoditi novim okolnostima. Logičan je zahtjev da se povuku i ustupe svoje mjesto mladim, modernim i nepotrošenim ljudima, koji na svojim leđima ne nose hipoteku prošlosti, koji nisu opterećeni ideološkim ratovima i mržnjama. Račanu, kažu, valja odati priznanje što je uspio sačuvati socijaldemokratsku partiju i ideju, što je utro put demokratizaciji društva i uspostavi pravne države te otvorio Hrvatsku prema svijetu i učinio je prihvatljivim partnerom međunarodnoj zajednici. No time je Račan, tvrde, okončao svoju političku misiju i mora ustupiti mjesto ljudima koji će imati snage radikalno preokrenuti gospodarsku politiku.
Ivica Račan naravno neće dati ostavku, kao što to nije učinila ni većina političara koji su se našli u sličnoj situaciji. Račan se nada da će glasači, kada se nađu pred biračkim kutijama ipak dati svoj glas koaliciji, a ne omraženom HDZ-u. Vjeruje da će presudnu ulogu u tomu imati izgradnja mreže autocesta, poticaji za zapošljavanje i gradnju obiteljskih turističkih objekata.
Upravo zbog toga većina je Nacionalovih sugovornika uvjerena da će Račan takvim ponašanjem učiniti nepopravljivu štetu sebi osobno, ali i SDP-u i vladajućoj koaliciji. Sigurni su da će zbog toga SDP i vladajuća koalicija izgubiti izbore, a Račanu će se dogoditi da će ga nakon toga odbaciti ne samo koalicijski partneri nego i stranački drugovi. Stoga Račan mora brzo odstupiti inače će biti zapamćen kao političar koji je dva puta, 1999. i 2003., doveo radikalnu desnicu na vlast. A to je, mora se priznati, za čovjeka koji se cijeli život deklarirao kao ljevičar najstrašnije što se može dogoditi.

Vezane vijesti

Grčka: Nova demokracija vodi u anketama

Grčka: Nova demokracija vodi u anketama

Grčka konzervativna stranka Nova demokracija, koja podupire oštre mjere štednje u zamjenu za međunarodnu pomoć, ima blago vodstvo pred ljevičarskom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika