Objavljeno u Nacionalu br. 382, 2003-03-12

Autor: Željko Rogošić

Nova čelnica DC-a

Želim biti gradonačelnica Splita

Doris Košta, splitska odvjetnica poznata po zastupanju optuženih u slučaju Lora i Gospić, te kao odvjetnica Hajduka, nedavno je ušla u Demokratski centar i politički se aktivirala, a ovih je dana ponovno zaintrigirala javnost odlukom da uoči samog završetka suđenja u Gospiću otkaže punomoć Tihomira Oreškovića

Doris Košta, splitska odvjetnica poznata po zastupanju optuženih u slučaju Lora i Gospić, te kao odvjetnica Hajduka, nedavno je ušla u Demokratski centarDoris Košta, splitska odvjetnica poznata po zastupanju optuženih u slučaju Lora i Gospić, te kao odvjetnica Hajduka, nedavno je ušla u Demokratski centarSplitska odvjetnica Doris Košta otkazala je uoči završetka suđenja gospićkoj skupini pred Županijskim sudom u Rijeci, u poznatom procesu zbog navodnih ratnih zločina, punomoć Tihomiru Oreškoviću, jednom od ljudi s najvećim utjecajem na zbivanja u Gospiću 1991. godine. Iz dobro informiranih odvjetničkih krugova pristigla nam je informacija da je otkaz punomoći posljedica svađe i nesuglasica oko podjele odvjetničkih honorara između Doris Košte i njezina kolege i prijatelja Željka Olujića. Olujić će s Bosiljkom Mišetićem i dalje braniti Oreškovića do konca suđenja.

Napustila sam Oreškovića jer mi se čini da je besmisleno da ja dajem završnu riječ koja se mojem branjeniku neće svidjeti: a ja drugačije od onog što mislim ne bih reklaU razgovoru vođenom u uredu Hajdukove odvjetnice Doris Košte, na poljudskom stadionu, saznali smo puno više o njezinim političkim ambicijama. Košta, izborni adut Mate Granića, najavljuje da je zbog politike spremna napustiti sve klijente, uključujući i Hajduk. U Splitu međutim vlada mišljenje da je to još jedan reklamni trik spretne odvjetnice kojim svraća pozornost na sebe i DC. Doris Košta je od svoje 18. godine udana za radijskog novinara Arsena Koštu i s njim ima troje djece. Najstarija, 26-godišnja kći je liječnica, 19-godišnji sin je student prava, a najmlađa 12-godišnja kći pohađa osnovnu školu. Prije odvjetničke karijere Doris Košta bila je zamjenica općinskog javnog tužitelja u Splitu.

NACIONAL: Kažete da ste dali otkaz zbog različitih koncepcija obrane neposredno pred izricanje presude – nisu li to tek priče za malu djecu? – Ne, uistinu je do otkaza punomoći došlo zbog razilaženja u konceptu obrane. Dok je trajao dokazni postupak, te se razlike između Oreškovića i mene nisu toliko primjećivale. Kolege Olujić i Mišetić doista nemaju veze s otkazom punomoći. Priča oko sukoba zbog honorara nije točna. Nitko od nas troje nije primio honorar, niti će ga primiti! Mi smo ušli u predmet ne razmišljajući o honoraru.

NACIONAL: Otkad odvjetnici tako teške i složene slučajeve, poput obrane u slučaju optužbi za ratne zločine, rade besplatno. Je li u pitanju altruizam ili demagogija? – Vjerovali mi ili ne, predmet Orešković za mene je bio izazov. Dovoljan da u taj predmet uđem bez opterećenja o honorarima i visini honorara. Ne kažem da je to djelo ratnog zločina, ali ono tako figurira. Predmet je bio jako intrigantan. Između mene i kolega Olujića i Mišetića nema nikakva sukoba, niti oko koncepta obrane gospodina Oreškovića, niti oko novca i isplate odvjetničkih honorara. Razlog mojeg odustajanja nije nikakav “lavovski” honorar koji je pripao mojim kolegama. O razlozima razlaza s Oreškovićem ne mogu sada pričati jer bih mogla otežati njegovu obranu. Iako je i ranije dolazilo do različitih pristupa između nas, tijekom dokaznog postupka sve je više-manje funkcioniralo. Ali kada smo stigli do završetka, okrivljeni želi iznijeti obranu kako on misli da je najbolje.

NACIONAL: Ako između Olujića, Mišetića i vas ne postoje nikakvi problemi, zašto Oreškoviću zbog razlika u postavljanju obrane i završne riječi nisu otkazali Olujić i Mišetić nego samo vi? – To je druga stvar. U to ne namjeravam ulaziti. Odvjetnički tim u Oreškovićevoj obrani bio je jedinstven, i koncept obrane je jedinstven. Ne, ne bih rekla da Olujić i Mišetić imaju jače živce od mene. Oni su s Oreškovićem povezani i prijateljskim linijama, bliskiji su mu od mene. Oni su razlike u konceptu obrane prihvatili na svoj način. Meni se čini da je besmisleno da dajem završnu riječ koja se mojem branjeniku neće svidjeti. A ja drugačije od onoga što mislim ne bih rekla.

NACIONAL: Ima li razlika između Oreškovićevih zamisli i odvjetničkih sugestija na Oreškovićev iskaz? – Ne. Zaključili smo da je najpametnije da se Orešković brani kako želi. Vrlo je opasno stranci davati sugestije, pogotovo ako klijent tim sugestijama nije sklon.

NACIONAL: Postoji još jedna mogućnost zašto je Dora Košta upravo sada otkazala punomoć… – Mislite na moj navodni odlazak u Haag. Ne, ni to nije razlog. Do mojeg odlaska pred Međunarodni tribunal u svojstvu odvjetnika još neće doći. To su nečije dobre želje.

NACIONAL: Nisam mislio na Haag, već na strah od moguće osude Tihomira Oreškovića, na strah od neuspješne obrane koja bi mogla utjecati na vašu karijeru… – Ne, nije to razlog otkaza punomoći. Nisam razmišljala ni o kazni, ni o visini kazne za moga bivšeg klijenta. Niti je to bilo presudno. A da komentiram kakvu presudu očekujem za Oreškovića, značilo bi govoriti o postupku, a to ne dolazi u obzir.

NACIONAL: Je li Željko Olujić utjecao na Oreškovićevu odluku da vas angažira kao svog advokata? – Pa… vjerojatno jest. Možda mu je Željko sugerirao da me uzme. Nisam nikada o tome pričala sa Željkom. Ja sam bila na popisu od deset osoba koje je Orešković sastavio kada je otkazao branitelju iz istrage Željku Duvančiću i angažirao Željka Olujića. Taj je popis mogućih branitelja dostavio sutkinji Iki Šarić kako bi porazgovarao s osobama s te liste. I s te je liste odvjetnika Orešković odabrao mene. Poslije, tijekom slučaja Lora, rekao mi je Željko Olujić da je razgovarao s Oreškovićem o izboru odvjetnika. Da mu je Željko rekao da ne valjam, Orešković me ne bi angažirao!

NACIONAL: Dakle, između Mate Granića i Tihomira Oreškovića nema nikakve razlike. Obojica su za spasiteljicu izabrali Doris Košta. Mislite li da je to dobar izbor? – To da nema razlike između Oreškovića i Granića, rekli ste vi. A da su me odabrali i jedan i drugi, to je točno. Jesu li dobro odabrali, pokazat će vrijeme. Kod Oreškovića to i nije bio dobar izbor. Nismo se našli. Moguće je da me pogrešno procijenio. Oreškovića sam branila i družila se s njim više od godinu dana, od toga sam u sudnici provela 180 raspravnih dana. Kada Orešković izađe na slobodu, popričat ćemo i razjasniti stvar.

NACIONAL: Ako za obranu Tihomira Oreškovića, određenu krivnju snosi Željko Olujić, tko je odgovoran za vaš angažman u slučaju Lora. Tada ste branili jednog od optuženika Josipa Bikića Čopa. – Ja sam znatno prije pokretanje nove istrage u slučaju Lora, upravo u ovoj sobi, razgovarala s Čopom. Kada sam bila s Hajdukom u Krakovu, započela je nova operativna obrada. I ja sam angažirana…

NACIONAL: Znači li to da vas je u slučaj Lora uveo i povezao s klijentom vaš prijatelj Igor Štimac, ujedno i Bikićev poslovni partner? – Recimo da da.

NACIONAL: Zar se vi toga sramite? – Ne, ne sramim se. Bikić je osobno došao k meni jer sam ga poznavala od ranije. S obzirom na to da su bliski prijatelji i u poslovnim odnosima, sigurno je da me Igor Štimac preporučio.

NACIONAL: Ali odvjetnica ste i Igoru Štimcu. – Da, u nekim postupcima pred sudom u naknadama štete.

NACIONAL: Zar se ne radi o tužbama i postupcima koje je Štimac poveo protiv svih novina i novinara koji su o njemu pisale nakon javnih incidenata u kojima je sudjelovao? Vi ste tužili dvadesetak novinara… – Ma, ne toliko. Možda sam uz ostale tužila i Nacional, ne sjećam se. U zadnje vrijeme živim 300 na sat.

NACIONAL: To znači da ste Igora Štimca zanemarili i stavili ga sa strane? – Ne, nisam ga zanemarila. Prije mjesec dana bila sam na raspravi protiv Jutarnjeg lista i dvojice novinara.

NACIONAL: Je li vam dosadilo davati intervjue? Zašto vam je toliko važno da se gotovo svakodnevno pojavljujete u nekom od medija? – Istina je, u medijima sam skoro svaki dan. Kada se uđe u posao kao što je moj, kada zastupaš klijente zanimljive javnosti, to je neminovnost, a ne reklama. I stoga moje istupe u javnosti ne držim reklamom svoje odvjetničke kancelarije.

NACIONAL: Zašto onda u medijima ne govorite o tim klijentima, već o svojem osobnom životu, navikama ili kuhinjskim receptima? Ipak je to samoreklamiranje koje odvjetnički kodeks izričito zabranjuje. – Slažem se, zato sam i u postupku. Odvjetnička komora me kaznila za česte istupe. Povod je bio Hajduk i slučaj s tri ili četiri žuta kartona. Javnost je tražila stručnu informaciju, potom i dodatna razjašnjenja. I to je bio razlog moga svakodnevnog pojavljivanja u novinama. Odvjetnička komora reagirala je po službenoj dužnosti i pokrenuli protiv mene disciplinski postupak. Kaznili su me s 15.000 kuna.

NACIONAL: Znate li da se u Splitu govori da više ne možete otvoriti… – ... ni konzervu, a da iz nje ne izađe Dora Košta. Znam. Ali po meni bi trebalo mijenjati odvjetnički kodeks. Naš kodeks nije u skladu s američkom praksom gdje se odvjetnici reklamiraju na televiziji. Odvjetničke kuće nude svoje programe, specijalizacije, predmete…

NACIONAL: Ali tako nešto u europskim državama, s kojima se Hrvatska želi integrirati, nije slučaj. Ako vam reklama nije donijela puno novih klijenata, što ih je donijelo? – Nemam puno klijenata. To su stari slučajevi jer nove nisam niti uzimala zbog zauzetosti u velikim ili opsežnim predmetima. Optužba za ratni zločin zahtijeva više vremena nego optužba za dilanje nekoliko grama heroina ili provalna krađa.

NACIONAL: Ako vam velika prisutnost u medijima nije povećala broj stranaka i zaradu, jeste li zbog tog razloga nedavno ušli u politiku? – Ako se ozbiljno počnem baviti politikom, neću se više baviti odvjetništvom. U životu imam određene faze. Kada se zasitim jednog posla, izaberem nešto zanimljivije. Sada mi se politika čini zanimljivijom.

NACIONAL: Ali u politici ste potpuni amater dok ste prije odvjetničke karijere bili tužiteljica. Što uopće znate o političkim problemima? – Hrvatska obiluje gospodarskim i socijalnim problemima koji se moraju politički rješavati. Pratim naše probleme ulaska u EU, problem nefunkcioniranja pravosuđa. To su sve politički problemi. Upravo me to što u nas ne funkcionira pravna država motiviralo da uđem u politiku. Do sada sam se ljutila na političare i pitala: “Zašto to ne naprave?”. Sada ću biti u prilici sama to napraviti.

NACIONAL: Politički angažman podrazumijeva određenu beskompromisnost… – Spremna sam na beskompromisnost. Ja mislim da je u politici važna transparentnost…

NACIONAL: Ne čini li vam se da vaša stranka nije ni beskompromisna ni prepoznatljiva. Jeste li pogriješili stranku? – Ne. DC je nova stranka, ima samo dvije godine. Prema ozbiljnim istraživanjima DC je u Hrvatskoj i Zagrebu četvrta stranka, Mate Granić, predsjednik stranke, jedan od tri najpopularnija političara, a Vesna Škare-Ožbolt osoba koja mi najviše imponira od žena političara u Hrvatskoj. Zadnjih godinu dana DC je najbolje definirana oporbena stranka, od gospodarskog programa do odnosa prema međunarodnim institucijama i susjednim državama. Možda ću upravo ja Demokratski centar učiniti prepoznatljivom na području Dalmacije.

NACIONAL: Ako državni organi ponovno pokrenu istragu o financijskim transakcijama u Hajduku ili se utvrdi postojanje kaznenih djela u području gospodarskog kriminala, kako će djelovati Doris Košta kao odvjetnica Hajduka, a kako kao predsjednica splitskog DC? – Uvijek ću biti jednaka…

NACIONAL: Znači uvijek ćete braniti Hajduk? Hoće li tu doći do sukoba interesa? – Ne. Ako je učinjeno kazneno djelo, bit ću zainteresirana da onaj koji ga je počinio bude procesuiran.

NACIONAL: Što ćete napraviti ukoliko je postupak u fazi podnošenja kaznene prijave ili tek postoji osnovana sumnja u djelo, pa Hajduk traži da njegova odvjetnica istupi u javnosti i brani njegove interese, dok Mate Granić odlučno traži da se Doris Košta, kao predsjednica DC-a, očituje o kriminalu u Hajduku. – Onda očito neću više biti odvjetnica Hajduka. Ali u mojem Hajduku, otkada sam ja tamo, nema kriminalnih radnji. Prema tome nikada neću doći u tu situaciju da se moram odlučivati. Ti financijski i statusni problemi u našem nogometu vrlo su složeni. Razočarana sam koliko se malo ulaže u izgradnju sustavne pozicije nogometa. Svega 15 dana nakon izbora 2000. godine delegacija Hajduka otišla je do Slavka Linića. Hajduku je bilo vrlo teško poslovati s blokiranim računom.

NACIONAL: Hajduk je trebao platiti porez i dugove pa problema ne bi bilo! – Ali tko će platiti Hajduku, po procjeni Porezne uprave, neplaćene poreze i doprinose u iznosu od 160 milijuna kuna. Čiji je problem neplaćanje poreza? Države. Ako netko ne plaća porez šest godina, država treba intervenirati i zabraniti mu rad. A kako je to čest slučaj kod većine nogometnih klubova Prve HNL, država je trebala ukinuti ligu.

NACIONAL: Zašto to odvjetnica Košta nije zatražila? – Ja sam jedina koja stalno proziva Hrvatski nogometni savez. I zna da Zakon o športu, koji je prije nekoliko dana bio u Saboru na čitanju, ništa ne može promijeniti. Svi subjekti moraju biti solventni da bismo se mogli natjecati. Vlada nije stvorila uvjete da se poslovni subjekti doista nagode s državom. Među njima i Hajduk. Trenutno se nitko ne može nagoditi sa državom.

NACIONAL: Transferi igrača, crni fondovi, pranje novca, protuzakoniti računi u inozemstvu, sve se to u Hajduku dogodilo za vrijeme trajanja vašeg mandata? – Ja sam se zalagala da se napravi revizija poslovanja HNK Hajduk i utvrde obveze. Predlagala sam da se Hajduku otvori novi račun preko kojega će se legalno plaćati porezi i doprinosi. Tražila sam da svi transferi, ne samo Hajdukovi, nego svi prvoligaški i drugoligaški transferi idu preko HNS-a. Taj prijedlog nije prihvaćen. Predlagala sam za klubove grace period od godine dana, a nakon toga da 25 posto prihoda od ostvarenih transfera mora ići u podmirivanje obveza. Taj model nije prihvaćen.

NACIONAL: Ne samo da ćete žrtvovati odvjetničku karijeru, tijekom koje ste postali javna osoba, nego ste u stanju žrtvovati i Hajduk. Hoće li vam to splitski navijači-birači oprostiti? – Hoće, jer ja sam za Hajduk sve učinila. Sve što sam znala. Navijači mi kao birači nemaju što zamjeriti. Nisam zatvorila oči pred negativnostima. Tražila sam još jednu kriminalističku obradu, a nakon toga je došla i Porezna uprava. Što su oni našli i obradili, ne znam. Ne mislim ih pitati što su obradili i napravili. Bio bi apsurd da ih pitam što su našli. Državno će odvjetništvo odlučiti hoće li podizati optužnicu.

NACIONAL: Jeste li uspješno branili interese Hajduka? – Hajduk vidim kao subjekt koji mnogi stalno muzu, a poneki šutnu i nogom. To se odnosi na one koji su u Hajduku bili prije nego sam postala klupska odvjetnica. Sada mi se čini da Hajduk nitko ne muze…

NACIONAL: Ne vidite dobro jer ste stavili u oči plave leće ili doista ne vidite što se zbiva? – Ja sam supotpisnik na papirologiji vezanoj uz pravne stvari. Stoga držim da su svi ti papiri i poslovi u skladu sa zakonom. Ima li još kakvih drugih papira ne znam…

NACIONAL: Ako biste zbog političke karijere napustili čak i muzaru Hajduka, znači li to da vaša politička ambicija nije nužno vezana za Split, već se usmjerava prema Zagrebu? – Ne, ne bi se složila. Ja sam najavila program djelovanja DC-a vezan za splitske probleme, recimo, bespravnu izgradnju i najavu Ministarstva za zaštitu okoliša da se ti objekti ruše. Umjesto obveznog rušenja predložila sam izradu provedbenog urbanističkog plana i legalizaciju svih objekata koji imaju uvjeta za to. DC će djelovati na rješavanju konkretnih komunalnih problema pojedinih kotareva. Uopće nisam zainteresirana za karijeru saborske zastupnice, ali mi ne bi bilo mrsko postati gradonačelnicom Splita.

NACIONAL: Baš gradonačelnica… – Ja sam po korijenima Splićanka. Ja sam Alujevićka i moja je obitelj od 1400. godine u Splitu. Dio stare Plinare uz nekadašnje Hajdukovo igralište i dio Starog placa vlasništvo je moga djeda. Ne, on nije bio gradonačelnik nego težak. Ali mu unuka može biti gradonačelnica.

NACIONAL: Dosad niste bili član DC. Zašto ste pristali biti predsjednicom Gradske organizacije DC isključivo voljom Mate Granića, uz protivljenje članstva te stranke. – Moram reći da su me 24 člana splitskog ogranka jednoglasno izabrali. Oni su na Skupštini mogli reći da me neće, ne znam zašto nisu! Ja sam zatekla stranku u kojoj su odnosi sređeni, ali je doista bila neprepoznatljiva. Bit ću lažno skromna i kazati da mi se puno ljudi javlja koji žele ući u stranku.

NACIONAL: Ako doista prekinete odvjetničku karijeru zbog politike, nećete ostaviti samo Hajduk, već i Igora Štimca? – Tko kaže da ih ostavljam. Ja sam Splićanka.

Vezane vijesti

Virani optužili Doris Koštu da ih je prevarila

Žitelji otoka Vira okupljeni u Udrugu za promicanje prava građana Vira optužili su splitsku odvjetnicu Doris Košta kako ih je prevarila. Naime, Doris… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika