18.04.2011. / 16:31

Autor: Hina , Nacional.hr

Potpisan memorandum o suradnji između Hrvatske i Kine

Memorandum su potpisali državna tajnica Nina Obuljen i zamjenik ravnatelja kineske Opće uprave za tisak i nakladništvo Sun Shoushan

Kinesko izaslanstvo darovalo je zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) "Digitalnu biblioteku Kine": Autor:
Tomislav Miletić/PIXSELLKinesko izaslanstvo darovalo je zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) "Digitalnu biblioteku Kine": Autor: Tomislav Miletić/PIXSELLMinistarstvo kulture Republike Hrvatske i Opća uprava za tisak i nakladništvo Narodne Republike Kine danas su u Zagrebu potpisali Memorandum o suglasnosti o suradnji i tom prigodom kinesko izaslanstvo darovalo je zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) "Digitalnu biblioteku Kine" s podatcima o kineskoj književnosti, nakladništvu i tiskovinama.

Memorandum su potpisali državna tajnica Nina Obuljen i zamjenik ravnatelja kineske Opće uprave za tisak i nakladništvo Sun Shoushan.

Digitalnu bazu, koja obuhvaća oko 384 e-knjiga, 27 svezaka, mnoge godišnjake, kineske novine, priručnike i časopise predstavio je Zhang Yijun, direktor Odjela za e-izdavaštvo pri kineskoj Općoj upravi za tisak i nakladništvo, istaknuvši kako kulturnu razmjenu kroz knjigu ne može zamijeniti niti jedan drugi oblik razmjene, osobito u vrijeme digitalnih publikacija.

U svrhu boljeg razumijevanja između dviju zemalja kineska digitalna knjižnica Hrvatskoj prenosi kinesku tradicionalnu kulturu, ali i nove spoznaje te suvremene tokove na tom području, ustvrdio je.

Zhang Yijun je naglasio kako se takva digitalna knjižnica Kine može pronaći u mnogim inozemnim knjižnicama, od sveučilišnih na Oxfordu i Harvardu do Njemačke nacionalne knjižnice i Kanade. Izrazio je nadu da će se kroz tu knjižnicu izgraditi novi most između dva naroda te još veće prijateljstvo između njih.

U ime Nacionalne i sveučilišne knjižnice zahvalila je vršiteljica dužnosti glavne ravnateljice Dunja Seiter-Šverko, napomenuvši kako se tom donacijom proširuje prostor suradnje kineske Opće uprave za tisak i nakladništvo te NSK. Izrazila je uvjerenost da će kineska digitalna knjižnica biti od koristi i korisnicima i djelatnicima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Vezane vijesti

Britanija i Gates dat će 2,3 milijarde dolara za cjepiva

Britanija i Gates dat će 2,3 milijarde dolara za cjepiva

Velika Britanija i milijarder Bill Gates obećali su u ponedjeljak 2,3 milijarde američkih dolara na međunarodnoj donatorskoj konferenciji za programe… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika