10.06.2002. / 00:00

Autor: Eduard Šoštarić

Odobren projekt star trideset godina

SICILIJA USKORO POVEZANA S KOPNOM

Talijanska vlada odobrila gradnju najdužeg visećeg mosta na svijetu, koji će povezivati Siciliju s kopnom

“Ovoga puta ćemo ga izgraditi, to vam obećajem”, rekao je talijanski premijer Silvio Berlusconi objavivši planove da se napokon krene s izgradnjom mosta čija gradnja se odlaže već desetljećima. Gradnja mosta prvi put je predložena prije 30 godina, ali zbog tehničkih i novčanih problema početak radova stalno je odgađan.
Očekuje se da će radovi početi najkasnije za tri godine, a izgradnja mosta će potrajati 5 -10 godina. Vlada je također odlučila da će pokriti dvije trećine troškova izgradnje, koji se procjenjuju na 4,3 milijarde dolara. Kanal između Sicilije i kopna širok je tri kilometra, more je dosta duboko, a taj dio svijeta poznat je po čestim potresima, što konstruktorima predstavlja velik problem.
Jedan od konstruktora objasnio je da će most biti vrlo lagan i aerodinamičan. Most ima specifičan izgled, a nosivi stupovi i prometna traka imaju presjek poput avionskoga krila, kako bi se što više smanjio utjecaj vjetra. Stupovi i kablovi bit će izrađeni od čelika, iako će graditelji koristiti lakše materijale – poput ugljičnih vlakana – gdje god to bude moguće. Most bi trebao izdržati oluje jačine uragana i potrese jačine 7,1 stupnjeva.
Planira se gradnja triju traka za cestovna vozila i pruge u oba smjera, s posebnom trakom za hitne slučajeve i održavanje. Most će biti dug 3700 metara, a razmak između nosivih stupova iznosit će 3300 metara.
Osim što će osigurati prometnu povezanost, talijanska vlada se nada da će most poslužiti i privlačenju investitora na Siciliju, koja je jedan od najsiromašnijih dijelova Italije.

Vezane vijesti

Na Siciliji plaćaju za čišćenje snijega i ljeti

Na Siciliji plaćaju za čišćenje snijega i ljeti

Snalažljivi Sicilijanac iz Palerma zatražio je, i dobio, naknadu za prekovremen rad zbog "čišćenja snijega" od travnja do kolovoza, objavio je u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika