13.05.2011. / 17:31

Autor: Martina Čizmić, Hina

Nakon glasnih kritika

Vlada konačno objavila Izvješće - Pročitajte što piše u famoznom Poglavlju 23.

Vlada je u izvješću pobrojala što je sve napravljeno u sferi pravosuđa kroz promjene zakona i zakonskih propisa, ali i pohvalila se smanjenjem broja neriješenih predmeta za više od 50 posto u posljednjih 6 godina

Jadranka KosorJadranka KosorIzvješće o ispunjavanju obveza iz Poglavlja 23. - Pravosuđe i temeljna prava napokon je dostupno cjelokupnoj javnosti. Vlada je nakon što je prihvatila izvješće na zatvorenoj sjednici, poslala ga u Bruxelles i predstavila veleposlanicima zemalja EU u Hrvatskoj, odlučila izvješće učiniti dostupnim i ostatku javnosti.

Pročitajte -

Izvješće o ispunjavanju obveza iz Poglavlja 23. - Pravosuđe i temeljna prava

Na 67 stranica, koliko dokument sadrži, sve aktivnosti i mjere koje je Hrvatska poduzela kako bi ispunila obveze iz pristupnih pregovora. U uvodu se ujedno navodi kako je "Hrvatska mišljenja da su mjerila za zatvaranje Poglavlja 23. dostatno ispunjena".

Vlada je u izvješću pobrojala što je sve napravljeno u sferi pravosuđa kroz promjene zakona i zakonskih propisa, ali i pohvalila se smanjenjem broja neriješenih predmeta za više od 50 posto u posljednjih 6 godina.

Navedeno je kako je od svih poznatih ratnih zločina neprocesuirano ostalo njih 179. Dodatno je istaknuto kako je "Hrvatska uspjela osigurati nepristrano procesuiranje svih ratnih zločina".

Naglašava se međunarodna, regionalna i multilateralna suradnju po pitanju procesuiranja ratnih ali i drugih zločina, kako i potpisivanje posebnih ugovora o procesuiranju počinitelja koji ne mogu biti izručeni.

Poseban je naglasak stavljen na borbu protiv korupcije.

"Vidljiv je značajan napredak u više predmeta koji su u tijeku, uključujući i predmete u kojima se radi o korupciji na visokoj i lokalnoj razini, korupciji u sudstvu i korupciji u javnoj nabavi ", stoji u izvješću.

Zanimljivo je da je navedeno kako je u posljednje 4 godine udvostručen broj presuda u predmetima korupcije, a vidljivo je i kako je najviše predmeta pokrenuto 2009. godine.

"Hrvatska je uspostavila snažan pravni okvir za sprječavanje korupcije koji se temelji na naprednim alatima za borbu protiv korupcije na svim poljima, uključujući transparentnost javne uprave i pristup informacijama, financiranje političkih stranaka i sprječavanje sukoba interesa", navodi se.

Vlada je opisala i što je napravila za povratak izbjeglica i reintegraciju povratnika, zaštitu manjina te zaštitu ljudskih prava.

Na samom kraju izvješća, Vlada je ponosno istaknula svoju punu suradnju s Haaškim sudom te navela kako su svi redoviti zahtjevi za pomoć u potpunosti ispunjeni, ali i istaknula svoju punu predanost daljnjoj suradnji sa Sudom.

Kritike iz oporbe

Oporbene parlamentarne stranke kritizirale su danas vladu jer s izvješćem o pregovaračkom poglavlju 23 nije prvo upoznala saborske zastupnike, već strane veleposlanike, a da takav redoslijed "nije normalan" smatraju i u HSS-u, dok HDZ brani vladu i njezine ovlasti da pregovarački proces vodi kako misli da je najbolje za državu.

Zoran Milanović (SDP) je novinarima u Saboru izjavio kako nije "ni normalno ni potrebno da su veleposlanici vidjeli izvješće", jer bi ga oni, ističe, ionako vidjeli preko Bruxellesa.

"Svatko tko ima pet minuta iskustva u diplomaciji to zna, prema tome ovo je bila obična pokazna vježba. Ambasadori članica EU će to dobiti u roku dva sata, a to nije normalno, jer bi to prvo trebala znati hrvatska javnost. To nije tajno izvješće, ali malo toga je normalno u Hrvatskoj otkad je HDZ", poručio je.

Nije, kaže, upoznat ni s detaljima drugih izvješća koja su slana u Bruxelles, pa ni oko procesuiranja kriminala i korupcije.

"Ovo komentiram s ogradom, ali ako su zaista u izvješću za zaključenje poglavlja 23 izlistani predmeti pojedinih koruptivnih i nekoruptivnih slučajeva onda je to jadno. Tako se ne vodi država", rekao je Milanović, te građane pozvao da takvu vlast promijene na izborima.

Goran Beus Richembergh (HNS) nije iznenađen što su izvješće prvo vidjeli veleposlanici, jer je dosadašnja praksa, ističe, pokazala da vlada o tome što je Hrvatska ispunila u pojedinim poglavljima izravno komunicira s Bruxellesom, "a nas povremeno izvješćuje o napretku pregovora".

Normalnije bi bilo, smatra, da se izvješće izravno pošalje u Bruxelles jer tamo, kaže, sjede oni s kojima smo pregovarali i koji su izravno zaduženi za procjenjivanje ispunjenja mjerila.

Normalno je, dodaje Richembergh, i da se istovremeno izvješće predstavi i javnosti, posebno parlamentu.

Za Silvana Hrelju (HSU) "neprihvatljivo je i necivilizirano ponašanje premijerke" da je izvješće prvo izložila veleposlanicima, "jer se radi o nepoštivanju najvišeg zakonodavnog i predstavničkog tijela u Hrvatskoj".

"Mislim da su to neoprostive greške", dodao je Hrelja.

Vezane vijesti

SAD o stanju ljudskih prava: pozdravlja Arapsko proljeće

SAD o stanju ljudskih prava: pozdravlja Arapsko proljeće

SAD je u četvrtak u godišnjem pregledu o stanju ljudskih prava u svijetu pozdravio Arapsko proljeće na Bliskom istoku i sjeveru Afrike, ali je i… Više

Komentari

registracija
3/12/10

Yoda, 13.05.11. 19:03

Naravno da su smanjili broj neriješenih predmeta za više od 50 posto u posljednjih 6 godina, ali kako? Pojasnit ću to na svom primjeru: nakon dugih pet godina čekanja dobio sam izvješće u kojem kažu da se postupak po tužbi obustavlja. Nema, u pravu si ili nisi. Eto, tako oni varaju nas i EU... Koji to sud u svijetu nakon pet godina vraća predmet u kojem piše postupak se obustavlja? Ja mislim nigdje osim kod nas...


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 14.05.11. 04:21

To mogu nas drkati i izdrkavati, a bas me interesira hoće li i ove gotovane iz EU koji su premazani vazelinom. Ako nas kojim slučajem i propuste to neće biti zato sto je zaglavlje 23 dobro nego sto im treba nasa pitka voda, zemlja, more, i uzput zrak koji udisemo.


registracija
2/1/11

prohujalo, 15.05.11. 10:24

Kinezojapanac
U pravu ste njima treba sve sto mi imamo, a ova sijedo bijela guska je spremna na sve. Na kraju krajeva dokazala nam je svoj moral, koji bi to premijer i dalje ostao zivjeti u stanu nakon toliko skandala, ali sijedu nista ne moze sprijeciti-osobna dobit i moc....na slobodi
kad zavrsi iza brave vidjet cemo njeno domoljublje?????


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika