Objavljeno u Nacionalu br. 430, 2004-02-10

Autor: Plamenko Cvitić

ELEKTRONIČKI PLAN ZAGREBA

Web katastar suzbit će korupciju u gradskoj upravi

Od prošlog tjedna Generalni urbanistički plan Zagreba postavljen je na Internet: već sada korisnici mogu vidjeti, primjerice, u kojoj je zoni parcela koja ih zanima ili kakvu infrastrukturu ima, a uskoro će se putem weba moći ishoditi građevinske i lokacijske dozvole

Posao informacijskog sustava i održavanja projekta povjeren je GZAOP-u koji osim održavanja sustava grada Zagreba i zagrebačke županije podržava i nekolicinu državnih informacijskih sustava.Posao informacijskog sustava i održavanja projekta povjeren je GZAOP-u koji osim održavanja sustava grada Zagreba i zagrebačke županije podržava i nekolicinu državnih informacijskih sustava.Umjesto da informacije o uvjetima gradnje i namjeni zemljišta u Zagrebu traže na nepreglednim kartama po različitim gradskim uredima, ti su podaci od prošlog tjedna građanima dostupni na Internetu. Usvojen u srpnju 2003., Generalni urbanistički plan grada Zagreba (GUP) prva je stepenica koju mora prijeći građanin koji želi izgraditi stambeni prostor, poduzetnik koji namjerava izgraditi ili oformiti poslovni prostor kao i svatko tko na području glavnoga grada ima poslove vezane uz nekretnine. Pregledno sučelje s interaktivnom kartom moguće je pretraživati unošenjem adrese ili gradske četvrti. Potom se otvara ortofoto karta Zagreba na kojoj se u nekoliko različitih mjerila mogu vidjeti svi objekti u gradu snimljeni iz zraka. Nakon što se prikaže karta, korisnik može odabrati prikaz mogućih slojeva koji otkrivaju dodatne informacije o željenoj zemljišnoj parceli: korištenje i namjena različitim bojama prikazuje stambene, poslovne i ostale zone, mrežom gospodarskih i društvenih djelatnosti moguće je odrediti položaj obližnje ambulante, škole ili crkve, prometna mreža prikazuje koridore postojećih i planiranih prometnica, energetski sustav prikazan je mrežom opskrbnih vodova. Osim praktične pomoći za sve one koji žele graditi, GUP je zanimljiv i poduzetnicima, koji brzo mogu doći do informacija koje im mogu biti vrlo korisne u strateškom planiranju poslovanja.

REORGANIZACIJA GRADSKE UPRAVE Objavljivanje informacija na Internetu građanima daje mogućnost kontrole, pa se neki u gradskoj upravi protive novim projektima“Poduzetnik koji želi otvoriti ljekarnu bez obilaska određene gradske četvrti moći će vidjeti koliko ljekarni već postoji u tom dijelu grada, pa na temelju toga odlučiti gdje će unajmiti prostor”, objašnjava pročelnik Gradskog zavoda za automatsku obradu podataka Mladen Mustač.

Posao informacijskog sustava i održavanja projekta povjeren je GZAOP-u koji osim održavanja sustava grada Zagreba i zagrebačke županije podržava i nekolicinu državnih informacijskih sustava. Tako je GZAOP još prošle godine osmislio projekt “katastar@web” kojim je moguće provjeriti izvode iz katastra, a posljednji veliki projekt prije predstavljanja GUP-a bio je “birači@web” pomoću kojeg su građani Zagreba prije prošlogodišnjih parlamentarnih izbora mogli vidjeti popise birača i na Internetu provjeriti koje je njihovo glasačko mjesto. “Više od tri mjeseca naša je sedmeročlana radna skupina pod vodstvom Damira Bračuna svakodnevno izgrađivala ovaj informacijski sustav”, kaže Mustač.

Informatizacija gradske uprave odnosno projekt geoinformacijskog sustava traje dulje od deset godina i osnova je za sve buduće projekte kojima je cilj građanima pružiti brzu i efikasnu uslugu. “Sljedeći veliki projekt koji se već priprema je izdavanje lokacijskih i građevinskih dozvola, odnosno izdavanje katastarskog i posjedovnog lista. Građani će putem Interneta moći pratiti status svog podneska, vidjeti tko ga obrađuje, nedostaje li možda pokoja suglasnost i koje još dokumente valja priložiti. Trenutačno pokušavamo riješiti problem naplate izdavanja tih dokumenata, pa pregovaramo s domaćim mobilnim operaterima. Tako će građani izvode iz zemljišnih knjiga moći dobiti na kućnu adresu, a tu će uslugu platiti putem mobitela ili kreditne kartice”, kaže Mustač.

Osim ovog, u pripremi je i projekt kontrole obveza prema gradskim trgovačkim društvima, koji će omogućiti da građani putem weba vide svoje stanje i zaduženja za potrošnju plina, struje ili komunalnih usluga. “Uskoro ćemo omogućiti da račune za plin, vodu, struju ili komunalno građani mogu platiti izravno putem Interneta”, kaže Mustač. Premda se online poslovanje sve više razvija u mnogim gradovima diljem svijeta, stručnjaci iz GZAOP-a u izradi ovog projekta nisu mogli koristiti postojeće obrasce, jer je rješenje koje su odabrali jedinstveno u svijetu. “U većini slučajeva gradovi na Internetu objavljuju rasterizirane skenove karata, a mi smo odlučili izraditi interaktivnu aplikaciju čiji je razvoj zahtijevao mnogo posla, ali je u konačnici dao brži i jednostavniji pristup željenim podacima”, kaže voditelj projekta u GZAOP-u Damir Bračun.

Nakon pozitivnog iskustva u Zagrebu, ovakav će projekt vjerojatno željeti primijeniti i drugi gradovi u Hrvatskoj. “U našoj nadležnosti je samo Zagreb, ali drugim gradovima možemo pružiti stručnu pomoć”, dodaje Bračun. Stručnjaci iz GZAOP-a priznaju da su posljednjih dana bili veoma iznenađeni golemim interesom građana za GUP koji se nalazi na web stranici www.zagreb.hr, ali su u dva dana uspjeli prilagoditi sustav na broj korisnika koji je mnogo veći od svih očekivanja. Projekt GUP online samo je jedan u nizu projekata kojim zagrebačko gradsko poglavarstvo namjerava građanima pružiti online usluge, približiti rad gradske uprave, ali i efikasnije upravljati gradom.

“Naš cilj je ‘e-city’, sustav jedinstvenoga geoinformacijskog sustava koji će nam biti od velike koristi u upravljanju gradskim resursima. Primjerice, prvi sljedeći projekt bavi se upravljanjem imovinom grada. Planiramo na Internetu popisati i prikazati sve prostore koji su u vlasništvu grada, da građani mogu vidjeti koji su to prostori, tko ih koristi, kad istječe najam, za korištenje kojih prostora su u tijeku raspisani javni natječaji”, kaže zamjenik zagrebačke gradonačelnice Stipe Tojčić. “Grad Zagreb ima veliku imovinu, ali zbog stanja koje smo zatekli još nemamo saznanja o svim prostorima. Upravo zato i provodimo veliku inventuru da se uopće vidi čime sve grad raspolaže, a to ćemo odmah staviti na web, da informacije budu dostupne i građanima”, kaže Tojčić.

Prije dvije godine Zagreb je učlanjen u međunarodnu udrugu glavnih gradova Metropolis i gradsko je izaslanstvo otputovalo u južnokorejski glavni grad da bi od seoulskoga gradonačelnika saznalo više detalja o primjeni online usluga za građane. “Seoulski gradonačelnik pobijedio je na gradskim izborima sa svojim programom nazvanim ‘Jasno i transparentno’, koji se u osnovi bavi iskorjenjivanjem korupcije. Nakon pomne analize sa svojim suradnicima, zaključio je da se rješenje problema korupcije nalazi u modelu da građani što manje dolaze u kontakt s gradskom upravom. Tako je nastao projekt informatizacije gradske uprave koji mi preuzimamo i želimo provesti. Trenutačno u Seoulu postoje 54 različite online procedure, a planira se još 28 novih”, objašnjava Tojčić. Tako, primjerice, građani Seoula putem weba mogu izvaditi građevinske i lokacijske dozvole, registrirati poslovne ili gospodarske djelatnosti, ishoditi različite dozvole i suglasnosti, a da ne dođu u ured gradske uprave.

“Objavljivanje podataka na Internetu zahtijeva reorganizaciju čitave gradske uprave, smanjuje glomazni birokratski aparat i mogućnost korupcije, a građani mogu preko Interneta kontrolirati funkcioniranje svoga grada. Novi informacijski sustavi uštedjet će vrijeme građanima koji trebaju informacije ili različite izvode, ali i djelatnicima gradske uprave koji će u nekoliko trenutaka preko računala spojenog na Internet moći riješiti podneske za koje još danas moraju tražiti suglasnost od drugih gradskih ureda i zavoda, što uključuje gomilu dopisa i hodanje od ureda do ureda. U Zagrebu postoje određeni otpori prema projektu ‘e-city’, ali radimo na tome da se svi problemi prevladaju. Mi smo ipak samo servis građana”, objašnjava Tojčić.

Trenutačno se priprema i projekt kojim će se izraditi interaktivna mapa svih gradskih vodova, tako da biti moguće klikom miša vidjeti gdje su i kako položene cijevi vodovoda, plinovoda, telefonskih kabela. “Geoinformacijska baza podataka gradskih poduzeća služit će ekonomičnijoj uporabi gradskih resursa, od materijalnih do ljudskih. Primjerice, kad će plinara morati mijenjati cijevi u nekoj ulici, obavijest o tome bit će upisana u bazu podataka koja će biti vidljiva i drugim gradskim tvrtkama, pa će tako vodovod ili elektra moći promijeniti ili provjeriti stanje svojih vodova dok je ulica još raskopana. Tako ćemo spriječiti situacije da se ista ulica raskopava i ponovno zakopava više puta”, objašnjava Tojčić.

U zagrebačkom gradskom poglavarstvu priznaju da u sljedećih nekoliko godina namjeravaju slijediti trendove drugih gradova u svijetu koji su daleko odmakli u informatizaciji gradske uprave. “Na web sajtu grada Seoula svakodnevno je moguće vidjeti za što je taj dan utrošen novac iz gradskog proračuna, koliko je sredstava utrošeno i kojim tvrtkama. Tako financijsko poslovanje gradske uprave postaje transparentno i dostupno svim zainteresiranim građanima, čime se smanjuje mogućnost korupcije na različitim razinama, što je naš veliki zajednički cilj”, zaključio je Tojčić.

Vezane vijesti

'Zagreb je u urbanističkoj i investicijskoj blokadi'

'Zagreb je u urbanističkoj i investicijskoj blokadi'

Predsjednik skupštinskog povjerenstva koje je bilo osnovano radi utvrđivanja činjenica o ispravcima urbanističkih planova u Zagrebu, gradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika