06.07.2011. / 16:10

Autor: Ivan Pandžić

Zatvorena Pataftina 'trovačnica' u Dugoj Resi

Nalazom inspekcije i zatvaranjem pogona potvrđene su sumnje građana da je spallionica radila mimo zakona i dozvola, te da je krivac za onečišćenje zraka čije štetne poljedice tek treba utvrditi

Photo: Marko Jurinec/PIXSELLPhoto: Marko Jurinec/PIXSELLDok je varaždinski poduzetnik Davor Patafta još u istražnom pritvoru zbog sumnji na malverzacija sa gradonačelnikom Varaždina Ivanom Čehokom, Ministarstvo zaštite okoliša je napokon odlučilo zatvoriti spalionicu opasnog otpada koja radi u njegovoj Pamučnoj industriji u Dugoj Resi. U današnjem priopćenju Ministarstva potvrđuje se ranije sumnje - spalionica nije radila u skladu s dozvolom. Od ove godine u njoj su se spaljivala otpadna ulja sama iako je prema dobivenoj dozvoli, taj otpad trebao činiti tek 40 posto mase koja se stavlja u peć.

Ministarstvo kaže da je spalionica dobila privremenu zabranu dok se ne uskladi s dozovolom. Ono što je posebno opasno je činjenica da su se zbog spaljivanja ulja vjerojatno oslobađali izuzetno štetni teški metali - dioksini i furani. Takozvana energana Pamučne industrije u kojoj je Pataftina tvrtka T7 spaljivala ulja, nalazi se u samom centru Duge Rese. Iz Ministarstva su poručili da su mjerenja dioksina i furana već obavljena. Rezultati bi trebali biti poznati uskoro.

Pataftina tvrtka T7 uopće nije imala uređaje za mjerenje onečišćenja zraka. Ministarstvo je već ranije utvrdilo nepravilnisti, ali nedovoljne za zatvaranje spalionice. Građani su se sami organizirali kada su saznali da se u njihovom susjedstvu spaljuju otpadna ulja. Potpisali su i peticiju za zatvaranje spalionice, natjerali Ministarstvo na reakciju, te spriječili da Patafta dobije nagradu za gospodarstvenika godine u Dugoj Resi koje je već spremio gradonačelnik Ivan Baršić.

Nalazom inspekcije i zatvaranjem pogona potvrđene su sumnje građana da je spallionica radila mimo zakona i dozvola, te da je krivac za onečišćenje zraka čije štetne poljedice tek treba utvrditi. Inače u nadzoru Ministarstva je utvrđno da je u od ožujka do svibnja, u Pataftinoj Pamučnoj ukupno spaljeno 132 tone otpadnog ulja.

Zasad će Ministarstvo podnositi prekršajne prijave protiv odgovornih, ali ako se utvrdi ispuštanje dioksina i furana, kaznene prijave nisu nemoguće.

Inače, Ministarstvo je ove godine omogućilo rad spalionici iako se građani bili protiv kada su to saznali. Tvrdili su da spaljivanje u skladu s dozvolama i zakona nije štetno. Sada su pak utvrdili da se nije radilo u skladu s dozvolom.

Za vrijeme ovih događanja Patafta sjedi u istražnom zatvoru s Ivanom Čehokom nakon što su uhićeni zbog sumnji na malverzacije pri zamjenama zemljištem. USKOK smatra da su oštetili Grad Varaždin za 29 milijuna kuna.

Vezane vijesti

O optužnici protiv Čehoka odlučivat će se za dva tjedna

O optužnici protiv Čehoka odlučivat će se za dva tjedna

Zbog neuredne dostave sudskog poziva optuženima Davoru Patafti i Narcisi Huljev za dva je tjedna odgođena sjednica optužnog vijeća na kojoj se treba… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika