15.07.2011. / 16:48

Autor: Nacional.hr

Izvješće AZTN: Konzum i dalje uvjerljivo najveći trgovac u Hrvatskoj

Splitski Kerum više se ne nalazi u „top deset" trgovaca u Hrvatskoj

Konzum je i dalje najvećiKonzum je i dalje najvećiVijeće AZTN je na 80. sjednici usvojilo obavijest o Istraživanju tržišta distributivne trgovine mješovitom robom, pretežno hranom, pićima i higijenskim proizvodima za domaćinstvo. Istraživanje se temeljilo na uzorku od 56 poduzetnika koji su, prema ostvarenim prihodima, najveći trgovci na malo i veliko u Hrvatskoj, a u odnosu na Istraživanje za 2009. u njega je uvršteno pet novih poduzetnika. Usporedba ukupnih prihoda poduzetnika pokazala je da je tržište u 2010. raslo za 2,4 posto u odnosu na godinu ranije.

Istraživanje je pokazalo da se zbog nastavaka procesa konsolidacije smanjuje broj poduzetnika koji djeluju na tržištu, odnosno da se povećava njegova koncentriranost, jer je osam od deset vodećih trgovaca u Hrvatskoj u 2010. povećalo svoje tržišne udjele. Međutim, zajednički tržišni udjel 10 trgovaca iznosi 77 posto pa tržište trgovine na malo još uvijek ima obilježja umjereno koncentriranog tržišta. Za razliku od njega, tržište trgovine na veliko je vrlo koncentrirano i na njemu se u 2010. pokazatelj koncentriranosti u odnosu na godinu ranije dodatno povećao. Dva najveća takmaca (Konzum i Metro) na tom tržištu drže zajednički tržišni udjel od preko 73 posto.

Najveće tržišne udjele na oba tržišta trgovine u Hrvatskoj ima Konzum koji je ujedno i najznačajniji trgovac u jedanaest županija u Hrvatskoj te Gradu Zagrebu. Najveći porast prihoda u 2010. je, ponajprije zahvaljujući akviziciji Getroa, imao Mercator-H, a visok rast bilježe još Lidl i Plodine.

Splitski Kerum više se ne nalazi u „top deset" trgovaca u Hrvatskoj.

Na tržištu je u 2010. zabilježen rast ukupne neto prodajne površine za 13 posto u odnosu na godinu ranije, a najveći broj novootvorenih prodajnih mjesta bio je u kategoriji supermarketa.

Vezane vijesti

Upravni sud potvrdio monopol ZAMP-a

Upravni sud potvrdio monopol ZAMP-a

Upravni sud potvrdio je rješenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja od 3. studenog 2009. godine, kojim je odlučeno kako je stručna služba… Više

Komentari

registracija
26/1/08

Rampa, 16.07.11. 00:41

Konzum je najveće trulo poduzeće sagrađeno na kreditima banaka, izrabljivanju radnika, neplaćanju dobavljača i visokim cijenama proizvoda u trgovinama!!

I to vještačko poduzeće će se kad tad urušiti!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika