Objavljeno u Nacionalu br. 819, 2011-07-26

Autor: Sandra Bartolović

Visoka cijena procedure: Kad lokalni šerifi idu u Vladu, građani idu na birališta

Dugogodišnji istarski župan, IDS-ovac Ivan Jakovčić, u Vladu, bude li je sastavljala Kukuriku koalicija, ovoga puta nema namjeru ulaziti, kao ni riječki gradonačelnik SDP-ovac Vojko Obersnel, koji neće sudjelovati ni na listi u 8. izbornoj jedinici

Zlatko Komadina iskazao je želju za ministarskom pozicijom: FOTO: PixsellZlatko Komadina iskazao je želju za ministarskom pozicijom: FOTO: PixsellDa demokracija nije jeftina, mogli bi nakon parlamentarnih izbora, u slučaju pobjede opozicijskog Saveza za promjene, osjetiti i neki lokalni proračuni. Među ključnim ljudima oporbenog pohoda na vlast nekoliko je čelnika lokalne samouprave, ponajprije SDP-ovaca, poput župana primorsko-goranskog Zlatka Komadine, krapinsko-zagorskog Siniše Hajdaša Dončića, sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel te koprivničkog gradonačelnika Zvonimira Mršića. Redom je riječ o kadrovima dokazanima na lokalnoj razini, ali ne i bez ambicija za ulazak u državnu vlast.

Komadina je već javno potvrdio spremnost za preuzimanje ministarske dužnosti u prometnom resoru, što podrazumijeva da će morati podnijeti ostavku na funkciju župana i raspisivanje prijevremenih izbora u roku od 60 dana jer je, kao i svi ostali čelnici lokalne samouprave, izabran na prvim neposrednim izborima u svibnju 2009. godine. Dugogodišnji istarski župan, IDS-ovac Ivan Jakovčić, u Vladu, bude li je sastavljala Kukuriku koalicija, ovoga puta nema namjeru ulaziti, kao ni riječki gradonačelnik SDP-ovac Vojko Obersnel, koji neće sudjelovati ni na listi u 8. izbornoj jedinici.

Od lokalnih opozicijskih aduta još su i varaždinski župan HNS-ovac Predrag Štromar te međimurski župan SDP-ovac Ivan Perhoč. Kastavska ekipa još uvijek se odbija službeno izjašnjavati o kadrovskim favoritima, pa je teško procijeniti hoće li preferencije stranačkih predsjednika i potrebe državne vlasti pokrenuti lavinu lokalnih izbora dva mjeseca nakon parlamentarnih.

Vezane vijesti

Komadina: Konvencija pokazala visok demokratski standard SDP-a

Komadina: Konvencija pokazala visok demokratski standard SDP-a

Potpredsjednik SDP-a Hrvatske Zlatko Komadina na današnjoj je konferenciji za novinstvo u Rijeci ocijenio da je organizacijom i provedbom subotnje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika