26.07.2011. / 13:20

Autor: Nacional.hr

Morska trava snižava visoki krvni tlak

Prema studiji iz časopisa Američkog društva kemičara (ACS) Journal of Agricultural and Food Chemistry morska trava je bogat izvor proteina bioaktivnih peptida, kojih ima i u mlijeku. Ovi proteini imaju sličan učinak kako lijekovi za tlak iz skupine ACE inhibitora, koji se cesto propisuju kod problema sa povišenim krvnim tlakom

Alge (Foto: Wikipedia)Alge (Foto: Wikipedia)Znanstvenici su otkrili sastojke u morskoj travi koji koji pomažu kod sniženja visokog krvnog tlaka, na sličan način kao i lijekovi za tlak, prenosi Daily Mail.

Prema studiji iz časopisa Američkog društva kemičara (ACS) Journal of Agricultural and Food Chemistry morska trava je bogat izvor proteina bioaktivnih peptida, kojih ima i u mlijeku. Ovi proteini imaju sličan učinak kako lijekovi za tlak iz skupine ACE inhibitora, koji se cesto propisuju kod problema sa povišenim krvnim tlakom.

U studiji se navodi da je morska trava, odnosno mikroalge, neiskorišten izvor novih bioaktivnih sastojaka i da bi trebalo više napora uložiti u iskorištavanje i upotrebu mikroalgi u prehrani. Osim ovoga morska trava je niskokalorična, a pomaže kod prevencije apsorpcije masti, pa je dobra i za mršavljenje. Jedna japanska studija je otkrila da su miševi hranjeni određenom vrstom morske trave izgubili oko 10 posto svoje težine.

Morska trava nije uobičajena za zapadnjačku kuhinju, al je popularna i uobičajena u prehrani Japanaca, između ostalog koristi se i za pravljenje sushija.

Vezane vijesti

Tlak treba mjeriti na obje ruke

Tlak treba mjeriti na obje ruke

Mjerenje krvnog tlaka na objema rukama pacijenata trebala bi biti rutinska procedura zbog toga što razlike u tlakovima između dvije ruke mogu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika