31.01.2012. / 15:50

Autor: Hina

Tlak treba mjeriti na obje ruke

Mjerenje krvnog tlaka na objema rukama pacijenata trebala bi biti rutinska procedura zbog toga što razlike u tlakovima između dvije ruke mogu ukazivati na zdravstvene probleme, pokazalo je znanstveno istraživanje objavljeno u časopisu Lancet.

Tlak bi trebalo mjeriti na obje ruke (Foto: 
Grgo Jelavić/PIXSELL)Tlak bi trebalo mjeriti na obje ruke (Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL)Mjerenje krvnog tlaka na objema rukama pacijenata trebala bi biti rutinska procedura zbog toga što razlike u tlakovima između dvije ruke mogu ukazivati na zdravstvene probleme, pokazalo je znanstveno istraživanje objavljeno u časopisu Lancet.

Istraživanjem je utvrđeno da velike razlike u tlaku mogu značiti povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti i smrti.

Iako se postojećim preporukama traži da liječnici mjere tlak na obje ruke, to se često ne radi.

Christopher Clark sa Peninsula College of Medicine and Dentistry Sveučilišta Exeter proučio je 28 ranijih istraživanja koja su se bavila tom problematikom i utvrdio da razlika u sistoličkom tlaku od 10 mm žive između dvije ruke može značiti postojanje povišenog rizika od pojave asiptomatske periferne vaskularne bolesti, bolesti perifernih arterija koje dovode do problema opskrbe krvlju nogu i stopala. Rana detekcija te bolesti važna je zbog toga što se mjerama poput prestanka pušenja ili snižavanja tlaka može spriječiti njezino napredovanje.

Razlika tlaka između dvije ruke od 15 mm žive mogla bi pak ukazati na povećani rizik od cerebrovaskularnih bolesti, kao i na 70-postotno povećanje rizika od smrti zbog bolesti srca i krvožilnog sustava i 60 postotno povećanje rizika od smrti od svih drugih uzorka, navode znanstvenici.

Vezane vijesti

Morska trava snižava visoki krvni tlak

Morska trava snižava visoki krvni tlak

Znanstvenici su otkrili sastojke u morskoj travi koji koji pomažu kod sniženja visokog krvnog tlaka, na sličan način kao i lijekovi za tlak, prenosi… Više

Komentari

registracija
2/2/12

zarada12, 02.02.12. 12:20

Želio bi zaraditi novac, ali ne želiš ići na razgovore? Želio bi slobodu ali ti je potreban stabilan prihod? Želiš ostati doma da ti ne izostane zarada? Učiš ili si trudnica, ili ti je samo potreban novac?Onda ti je ovaj posao odgovarajući. Bez ulaganja novca, sa dnevno 3-4 sata rada možeš zaraditi 50-200$ tjedno. Ako imaš više vremena, onda i više. Što ti je potrebno: računalo, internet, minimalno znanje rada na računalu, ostalo već zavisi od toga koliko si ozbiljan. Nije prevara, uvjeri se. Ako ste zainteresirani pošaljite mi mail: zaradimopolako @ live.com


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika