27.07.2011. / 12:53

Autor: Deutsche Welle

Modernizacija: iPad umesto deset kila dokumenata

Sve bi to bilo praktično i lepo, da i iPadi kao i računala nisu izloženi opasnosti od hakiranja i cyber kriminala

Piloti bi uskoro mogli koristiti iPad umjesto klasične karte (Foto: Riki Madiputra web)Piloti bi uskoro mogli koristiti iPad umjesto klasične karte (Foto: Riki Madiputra web)Svakome je poznato kako izgleda pilot na putu do zrakoplova. U uniformi, sa teškom pilotskom torbom preko ramena, uglavnom crne boje. U toj torbi nema četkica za zube, odjeće ili sličnih privatnih stvari. Tu je prije svega spakiran papir: priručnici za zrakoplov, mape i materijal za planiranje leta. Sve to zajedno teško je oko deset kila. Sada se pak jedna američka zrakoplovna tvrtka dosjetila da umjesto 1,2 milijuna dolara troškova za papir, investira u iPadove. I američka Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo je dala svoj blagoslov i odobrila upotrebu iPadova u svrhu navigacije aviona.

I njemačkim pilotima se sviđa ta ideja. Alexander Gerhard Majidi iz Udruženja pilota pozdravlja upotrebu elektonskih uređaja: „Vidimo da u Njemačkoj u posljednje vrijeme zrakoplovne tvrtke prelaze na elektronske nosače podataka." Na letovima se sve rjeđe koriste mape, objašnjava Majidi: „Sve se radi preko laptopova koji su priključeni u zrakoplovu i na svojim ekranima prikazuju mape." Pilot Majidi je s tim do sad imao dobra iskustva, pristup podacima je relativno brz i jednostavan i on više ne mora kopati po hrpi papira. Ipak, on kaže da elektronski uređaji imaju i jednu manu - naime, na malom ekranu mape nisu tako pregledne kao ranije.

Opasnost od manipulacije podacima

Sve bi to bilo praktično i lepo, da i iPadi kao i računala nisu izloženi opasnosti od hakiranja i cyber kriminala. Na te slabe točke u Appleovom operativnom sistemu iOS je 6. srpnja upozorio njemački Savezni ured za sigurnost u informacijskoj tehnologiji (BSI) i to upozorenje se odnosi upravo na internet i mobilne uređaje za komunikaciju kao što su iPhone, iPad i iPod. „Jedan klik na manipulirani PDF dokument ili jedno surfanje manipuliranom internet stranicom je dovoljno da se mobilni uređaj zarazi zloćudnim softverom bez korisnikovog znanja", upozorava BSI.

Jens Heider je tehnički direktor test laboratorija Fraunhofer instituta za sigurnu informacijsku tehnologiju u Darmstadtu: „Provalnici mogu u potpunosti promijeniti podatke sačuvane na mobilnom uređaju. To znači da korisnik s jedne strane ne može biti siguran da su informacije koje se čuvaju na uređaju zaista autentične, a s druge strane, sačuvane informacije također mogu biti ukradene."

Bez upotrebe službenog iPada u privatne svrhe

Opasnost od zloupotrebe raste ako pilot koristi uređaj u privatne svrhe. Opasnost da kompjuter „zahvati" zločudan softver i tako širom otvori vrata manipulaciji podacima dolazi sa svih strana - preko surfanja internetom do provjeravanja maila. IT-stručnjak Heider kaže: „Pilot sam mora procijeniti da li su informacije koje on čita točne." Heider također smatra da su „do sada korišteni papiri znatno sigurniji jer dolaze iz sistema koji je mnogo bolje zaštićen, što nije slučaj sa iPadom."

Pa ipak, BSI je najavio da će sigurnosni propusti u Appleovom operativnom sistemu iOS biti popravljene. To je za Heidera samo slaba utjeha. On je uvjeren da će uvijek biti manjkavosti u sigurnosnom sistemu i da čovjek mora pronaći način da se zaštiti. Zato se ti uređaji moraju često testirati, tvrdi Heider. Zbog toga se, između ostalog, pilotima treba zabraniti da službene iPade koriste u privatne svrhe.

Autori: Rim Najmi / Tijana Milunović

Deutsche Welle

Vezane vijesti

U 3 dana prodano 3 milijuna novih iPadova

U 3 dana prodano 3 milijuna novih iPadova

Ludilo zvano 'iPad' ponovno je zahvatilo ne samo SAD nego cijeli svijet. Nakon što su stotine kampirale pred Appleovim trgovinama ne bi li upravo oni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika