23.09.2011. / 13:54

Autor: Nacional.hr

V. Ivančić u intervjuu:

Zametanje tragova protukorupcijskom kampanjom

"HDZ postaje žrtvom svojih obmana, jer je sad i tupljem dijelu populacije jasno da 'borba protiv kriminala' kojom koordinira hrvatska vlada, predstavlja tek nastavak aktivnosti i svodi se na zametanje tragova", ističe Ivančić

Viktor Ivančić: Foto: Mario Strmotić (arhiva)Viktor Ivančić: Foto: Mario Strmotić (arhiva)Jedan od osnivača kultnog Feral Tribunea i poznati novinar Viktor Ivančić u intervjuu za portal Buka osvrnuo se na aktualne regionalne političke teme, stanje na hrvatskoj političkoj sceni, pokojni Feral Tribune te medije u Hrvatskoj.

Kako je u Hrvatskoj glavna tema kriza u HDZ-u, Ivančić je dao svoje viđenje cijele situacije.

Zametanje tragova

"HDZ postaje žrtvom svojih obmana, jer je sad i tupljem dijelu populacije jasno da 'borba protiv kriminala' kojom koordinira hrvatska vlada, predstavlja tek nastavak aktivnosti i svodi se na zametanje tragova", ističe Ivančić.

Nastavlja kako je vlast objavila rat protiv korupcije kako bi sačuvala svoju koruptivnu dušu. Sanadera naziva "rentabilnim Pedrom, pukom naplavinom sustava koji je hranio i njegove današnje najžešće progonitelje".

Moralno nepodnošljivi gard

"Stvarni simbol sistema i vladajuće hipokrizije, međutim, upravo je Jadranka Kosor, koja živi u stanu što je otet od dvojice maloljetnika srpske nacionalnosti, a istovremeno se izdaje za oličenje čestitosti, predvodi protulopovsku kampanju i čak poziva novinare da razgledaju taj stan i uvjere se kako ona ne posjeduje skupe slike i tepihe kao njezin prethodnik. Taj gard je, dakako, moralno nepodnošljiv, ali mora se priznati da jest prilagođen uzusima kolektivnog morala gdje se uobičajeno smatra da otimanje od Srba nije pljačka", ističe Ivančić.

Uvjeren je kako je "HDZ-u odzvonilo", a kao najozbiljniji politički problem u Hrvatskoj trenutno vidi u činjenici da će u Hrvatskoj na vlast najvjerojatnije doći stručnjaci za "kozmetiku i marketing", ne i reforme.

Kreten i budala

PixsellPixsellOsvrnuo se i na trenutne odnose na relaciji Zagreb-Beograd istaknuvši kako "Jadranki Kosor savršeno odgovara da Vuk Jeremić bude zadrti kreten, kao što Vuku Jeremiću savršeno odgovara da Jadranka Kosor bude zadrta budala".

Smatra kako su incidenti između glavnih političara u obje zemlje iscenirani.

"U Hrvatskoj nikako da shvate kako je Jadranki Kosor antagonizam prema Srbima potreban još samo zato da zajebe Hrvate", naglašava Ivančić.

Vađenje crijeva

Prisjetio se da je upravo Feral prvi objavljivao tekstove o Sanaderovim malverzacijama. Istaknuo je kako su Sanader, i dok je očigledno pljačkao državnu blagajnu, imao potporu vodećih medija u Hrvatskoj. No, nakon što je izgubio političku moć ti isti mediji "vade mu crijeva s takvim udarničkim žarom da se pristojnome čovjeku malčice smuči".

Samo izdavanje Ferala nazvao je teškim, ali je dodao i kako bi bilo mnogo teže ne izdavati ga. Gašenje te novine nazvao je "jednim od dobrih poteza".

Nije mogao izbjeći pitanje o stanju u medijima. Ivančić ističe kako je velik broj značajnih medija devedesetih na "najizravniji način pripremao ratne zločine i osiguravao im logistiku".

Poricanje 'naših zločina'

"Dvadesetak sudskih postupaka novinarima i urednicima zbog sudioništva u ratnim zločinima više bi pridonijelo dekontaminaciji scene od desetljeća „političkog rada“ na osvješćivanju i humaniziranju. Međutim, mediji u tom pogledu jesu slike stanja u našim društvima, makar im to nije olakotna okolnost, dapače. Poricanje i opravdavanje „naših“ zlodjela i dalje je kolektivna priča, nacionalne ratne mitologije još uvijek su najotporniji tabui", smatra Ivančić.

Na kraju ističe kako bi se trebalo vodeće masovne medije potkopavati skupa sa sistemom na kojem su izgrađeni te se boriti za odvajanje novinarstva od moći novca.

Vezane vijesti

'Osnivanje Ferala bio je jedini mogući izbor'

'Osnivanje Ferala bio je jedini mogući izbor'

Nevladina organizacija GARIWO iz Sarajeva danas dodjeljuje nagradu Duško Kondor za građansku hrabrost i za afirmaciju građanske hrabrosti. Jedan od… Više

Komentari

registracija
26/11/09

CH2710, 23.09.11. 16:34

Jeli to bagra na slici kolektivno urla (pjeva):

Idemo, Idemo, Idemo... konačno u Remetinec...?


registracija
21/2/11

skyway, 23.09.11. 17:37

Sjajan je Ivancic za one koji ga mogu razumjeti i zaista se pitam da li postoji celjade koje bi kazalo da ovo sto govori (i pise) nije bolna hrvatska istina!? Osobno mislim da je vec dugo, dugo najbolji novinar u nas, pa ne samo da bih mu dao dozivotno najvise cehovsko priznanje, nego bi ta nagrada nosila njegovo ime.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 23.09.11. 18:17

Joj što bi šmajser štekćo!


registracija
24/3/10

bagsy, 23.09.11. 18:28

Ista situacija sa već bivšim istražnim povjerensrvima,kad se istina htjela gurnuti pod tepih,osnovalo se istražno povjerenstvo,iz ove pozicije se sjećam jedino da su čačića nagazili zbog sukoba interesa,i nikog drugog,od stotina osnovanih povjerenstava,isto je i s borbom protiv korupcije,svi su upleteni i krivi,nažalost,samo ivo sjedi u remetincu


registracija
24/7/11

mrvek, 23.09.11. 23:01

prvo ih na izborima moramo potjerati a onda sve krivično goniti. BANDA!


registracija
11/10/10

agaSovulj, 24.09.11. 05:20

skyway, ne da postoji jedno čeljade, nego postoji hrpa. Ovaj forum vrvi karakterima zadojenim mržnjom protiv prijašnjeg sistema, koji je u stvari stvorio Hrvatsku unutar današnjih granica, i to Hrvatsku sa pristojnim bogatsvom. Vrvi moralnim kržljavcima tipa Šušak, koji bi "srpsko pitanje" i danas riješavali kamom. Mislim da ih ne treba nabrajati. Njihovi komentari ih sasvim jasno otkrivaju.


registracija
21/2/11

skyway, 24.09.11. 05:41

Znam, znam Aga Sovulj...Postoji, nazalost, hrpa bezlicne mase. Mozda ce ovih dana biti manje gadosti na ovom forumu, jer ce se slijepi domoljubi (cast postenima!) prebaciti na Jutarnji list, jer tamo se objavljuju pisma njihova Ante, prezime mu znate.
Inace, uvjek mi je drago procitati vas stav. Nazalost u zadnje sam vrijeme vrlo rijetko na ovoj stranici, upravo zbog onih koje spominjete.


registracija
2/6/11

stereo, 26.09.11. 11:29

Viktore uvijek sam cijenio realnost koju su pružali novinari Farala, ali eto na žalost za takove novine sada ovdije nemaju mjesto.Jedina sadisfakcija je u toma što su novinari toga lista bili ispred svoga vremena, što su uspjeli sadvladavati bujicu jakomislenosti, bujicu nadolazečeg ulačenja u polutičke anuse. Jednom je jedan novinar kojega mnogo cijenim rekao ' Feral je list koji nam pokušava vratiti osječaj odgovornosti', stoga veliko poštovanje Tebi i tvojim Kolegama.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika