05.10.2011. / 17:23

Autor: Tanja Simić

Muškarci uvjereni da pomažu u kući, žene tvrde suprotno

Prema procjeni žena, proizlazi da niti jedna aktivnost vezana uz brigu o djeci nije odgovornost muškarca i 72% njih procjenjuje da one više vremena utroše na brigu oko obitelji i kućanstva

Žene brinu o djeci i kući, a muškarci donose odlukeŽene brinu o djeci i kući, a muškarci donose odlukeCentar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) završio je upravo trogodišnje istraživanje o stavovima i ponašanjima muškaraca u Hrvatskoj, koje će prezentirati 14. listopada na međunarodnoj konferenciji "Muškarci i rodna ravnopravnost". Istraživanje je u Hrvatskoj provedeno na uzorku od 1500 muškaraca i 505 žena u dobi od 18 do 68 godina, a ispitanici su odgovarali na pitanja o temama kao što su intimne veze, roditeljstvo, seksualno ponašanje, zdravlje, nasilje i drugo.

Ovo je prva ovakva studija, kažu u CESI-ju, koja sada nudi sveobuhvatnu sliku o tome što muškarci misle i čine i koja je pokazala da na razini stavova muškarci podržavaju rodnu ravnopravnost, ali na razini ponašanja i praksi, pogotovo u sferi kućanskih poslova i brige o djeci, ne možemo govoriti o ravnopravnoj podjeli poslova. Upravo je podjela kućanskih poslova, područje u kojem prevladava rodno stereotipna podjela posla. Jedini kućanski posao za koji muškarci kažu da ga obavljaju zajedno sa ženama je kupovanje hrane.

Teret kućanskih poslova tako u većini slučajeva pada na žene, jer su njima ostavljeni poslovi koji se moraju obavljati gotovo svakodnevno, kao što su priprema hrane, čišćenje i pranje, dok su muškarcima ostavljeni povremeni poslovi poput popravaka u kući i plaćanja računa. Većina muškaraca je zadovoljna ovom podjelom kućanskih poslova te procjenjuju da su i njihove partnerice zadovoljne. Istovremeno, žene imaju drugačije viđenje kućanskih poslova - jedini posao koji žene procjenjuju da većinom obavljaju muškarci su popravci u kući.

Što se tiče podjele poslova oko brige o djeci, muškarci izjavljuju da većinu poslova koje se odnose na brigu o djeci obavljaju zajedno s partnericom. Međutim, kada ih ne obave zajedno, ženski je posao uglavnom svakodnevna briga o djetetu, a muški posao odlazak po dijete u školu/vrtić/slobodne aktivnosti.

Prema procjeni žena, proizlazi da niti jedna aktivnost vezana uz brigu o djeci nije odgovornost muškarca i 72% njih procjenjuje da one više vremena utroše na brigu oko obitelji i kućanstva. Što se tiče pak donošenja odluka u kućanstvu, muškarci procjenjuju da u njihovim obiteljima odluke donose zajedno s partnericom.

Međutim, ako odluka nije zajednička, onda su investicije vezane uz hranu i odjeću odluka žene, dok su veće investicije poput kuće, auta ili kućanskih aparata odluka muškaraca.

Vezane vijesti

Trebaju li društvu "novi muškarci"?

Trebaju li društvu "novi muškarci"?

Muškarci grle, pružaju toplinu i zaštitu, Muškarci tajno plaču, Potrebno im je mnogo nježnosti, Muškarci su tako ranjivi i, na ovom svijetu,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika