07.10.2011. / 12:28

Autor: Nacional.hr

Većina građana i dalje za ulazak u EU

Svakako će naredni mjeseci biti izrazito važni u utvrđivanju odnosa hrvatskih građana posebice u svjetlu dva važna procesa: državna informativna kampanja o EU i stranačke predizborne kampanje za Hrvatski sabor

Potpora ulasku u EU je i dalje stabilnaPotpora ulasku u EU je i dalje stabilnaU okviru redovitih mjesečnih istraživanja javnog mnijenja CRO Demoskop Promocija plus redovito mjeri i odnos hrvatskih građana prema hrvatskom članstvu u EU i to kroz najjednostavniji parametar: kretanje potpore odnosno protivljenja članstvu u Europskoj uniji.

Završetak pristupnih pregovora i utvrđivanje datuma ulaska u EU osnažili su potporu hrvatskih građana članstvu zemlje u zajednici europskih država i naroda. Međutim, utvrđivanje načelnog datuma potpisivanja pretpristupnog ugovora nije imao neki snažniji utjecaj na kretanje potpore članstvu.

Rezultati ovomjesečnog istraživanja pokazali su potporu hrvatskom članstvo u EU od 56,6%. Tako je nakon presude hrvatskim generalima koja je utjecala na najnižu potporu članstvu u EU od početka mjerenja (44,6%), posljednjih pet mjeseci povećan broj pristaša hrvatskog članstva za 12 postotnih poena. S druge strane, usporedba ovomjesečnih rezultata s onima izmjerenim prije godinu dana pokazuje da je ona porasla za 7 posto (s lanjskih 49,6% na sadašnjih 56,6%).

Protiv hrvatskog članstva u EU početkom listopada izjasnilo se 33,3% hrvatskih građana, u odnosu na prošlomjesečnih 33,8%. U ovomjesečnom istraživanju javnog mnijenja zabilježeno je 10,1% neodlučnih.

Kad bi se u ovom trenutku organizirao referendum o hrvatskom pristupanju EU 62,3% ispitanika sigurno bi izašlo, 13,8% njih bi vjerojatno izašlo na referendum, a njih 8,8% vjerojatno, a 10,4% sigurno ne bi izašlo na neposredno izjašnjavanje o pristupanju. Među građanima koji bi izašli na referendum za ulazak u EU bi se izjasnilo 61,0% ispitanika (sigurno ZA 47,1%, a vjerojatno ZA 13,9%), dok je njih 30,4% PROTIV (11% vjerojatno i 19,4% sigurno protiv).

Svakako će naredni mjeseci biti izrazito važni u utvrđivanju odnosa hrvatskih građana posebice u svjetlu dva važna procesa: državna informativna kampanja o EU i stranačke predizborne kampanje za Hrvatski sabor. Dok je prvi proces od državnog značaja, ovaj drugi za cilj ima partikularne interese političkih stranaka. Hrvatska će svoju političku zrelost potvrđivati upravo kroz odvijanje odnosno odvajanje ova dva procesa od kojih svaki ima svoju ulogu i poziciju. To je test i za poziciju i opoziciju, za pobornike i protivnike članstva u EU.

Vezane vijesti

Vlada na putu prema dolje

Vlada na putu prema dolje

Hrvatska Vlada početkom svibnja uživa potporu 46,4 posto hrvatskih građana, što je za 11,8 postotnih poena slabija podrška od one prije mjesec dana,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika