10.10.2011. / 16:02

Autor: Ivanka Rade

ZG NEWS & NACIONAL.HR:

Humanitarka: Ivan se neće predati samo tako

Šesnaestogodišnji dječak već se dvije godine bori s tumorom

 Ivan s ocem  Slavkom ispred bolnice u Klaićevoj ulici u Zagrebu (Foto: Tomislav Smoljanović) Ivan s ocem Slavkom ispred bolnice u Klaićevoj ulici u Zagrebu (Foto: Tomislav Smoljanović)Šesnaestogodišnji dječak Ivan Ljubić već se dvije godine bori s jednim od najrjeđih i najzloćudnijih tumora na mozgu koji je u svijetu zabilježen u samo pedeset slučajeva. Nakon dugotrajnog liječenja koje je potpuno iscrpilo njegov organizam Ivan se ne predaje - najviše mu je žao što se ne može igrati s prijateljima ili ići u školu. Ivanova majka je umrla od salmonele kad je išao u četvrti razred, njegov otac Slavko je ratni vojni invalid, a žive u selu Nova Kapela kod Slavonskog Broda. Ivan ima i sestre Ivanu i Jasminku, brata Darija i polubraću Fabijana i Rafaela.

"Prvi simptomi počeli su se pokazivati kad je imao 14 godina - glavobolje i povraćanja. Pedijatri su dugo smatrali da ima gripu, ali već prvo snimanje glave magnetskom rezonancijom pokazalo je tumor. Točno na Badnjak, na zagrebačkom Rebru, prvi put mu je tumor i odstranjen", objasnio je otac Slavko Ljubić. Ivan je do danas imao pet operacija glave i tri operacije na prsima zbog ugrađivanja centralnog katetera, tj. umjetne vene kojom je dobivao terapiju, Prošao je 17 kemoterapija i 25 zračenja.
"Za Uskrs ove godine tumora napokon više nije bilo i nakratko smo odahnuli. Pokušavali smo mu na sve načine ojačati imunitet jer su mu od citostatika svi organi bili oštećeni, zbog čega nije mogao ni hodati. Nakon dva mjeseca na kontrolnom pregledu MR-om uočen je recidiv tumora. Tumor je u tako kratko vrijeme narastao čak pet centimetara. Ivan je ponovno operiran, ali tumor nije u cijelosti izvađen. Naravno, liječi se i dalje, ali više ne može primati agresivne kemoterapije jer je preslab", objasnio je Slavko Ljubić.

Koliko god puta da je ovih godina Ivan bio u bolnici, njegov otac je uvijek bio uz njega. Jedino sada kad oca očekuje operacija ciste zbog koje će neko vrijeme biti zadržan u bolnici oni neće biti skupa. Ivan ocu često govori da ga ne boli i da se dobro osjeća, ali liječnici napominju da je on vrlo težak slučaj i za dugotrajno i iscrpno liječenje. "Svjesni smo toga što nam govore, ali mi vjerujemo u Boga i mislimo da će sve biti dobro. Ivan zna s čime se bori, ali ne da se i neće se predati samo tako. Nije nam zavidna situacija, ali drukčije ne možemo vjerovati jer ne smijemo", rekao je otac Slavko. Ovoj mnogočlanoj obitelji s dvoje bolesne djece (jedno je oboljelo od epilepsije i zbog lijekova od ADHD-a s čestim hospitalizacijama) najviše je potrebna pomoć za osiguravanje putnih troškova koji po jednom dolasku u Zagreb iznose više od 400 kuna. Također, Ivanu je potrebna posebna hrana i lijekovi za podizanje imuniteta na koje su dosad0, zaduživanjem potrošili barem 250 tisuća kuna jer, osim toga, otplaćuju i kredit za kuću u kojoj žive.

Vezane vijesti

Humanitarka: Dirljivo pismo zabrinutog dječaka

Humanitarka: Dirljivo pismo zabrinutog dječaka

"Dobar dan! Ja sam Silvio Kramar iz Darde, sela nedaleko od Osijeka u Slavoniji i Baranji. Završio sam srednju školu za vozača kamiona, sve sam… Više

Komentari

registracija
24/4/10

fiorano, 10.10.11. 23:17

ovo je prestrašno....koliko imamo pjevača glumaca nekakav koncert humanitarnog karaktera pomogao bi sigurno.Treba ući u Sabor kada su svi neradnici tamo neka svaki da 1000 kn od plaće....bolesnom djetetu pomoć do neba a oni nebi ni osjetili da im je uzeto koliko imaju...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika