09.12.2011. / 15:24

Autor: Deutsche Welle

Njemačka povećala izvoz oružja

Visoka potražnja za naoružanjem osigurala je njemačkoj industriji u prošloj godini pravi izvozni bum. Nadležni poručuju da se sve strogo kontrolira. Stižu međutim i kritike zbog mogućih zloupotreba.

Teško je pratiti gdje oružje završavaTeško je pratiti gdje oružje završavaIzvoz oružja iz Njemačke je u protekloj godini znatno porastao - čak za 60 posto. Prihodi industrije naoružanja u usporedbi sa godinom prije toga povećani su sa 1,3 na 2,1 milijardu eura. To proizilazi iz izvještaja o izvozu oružja koji je u srijedu usvojio njemački kabinet. U oružje za vojne potrebe spadaju borbeni avioni i brodovi, ali i minobacači i mitraljezi. Ministarstvo gospodarstva, koje je sastavilo izvještaj, taj rast objašnjava time što je polovina prihoda od prodaje ostvarena izvozom ratnih brodova partnerima u Nato savezu.

Ali porasli su i prihodi od izvoza u zemlje u razvoju. Ukupna vrijednost u 2010. bila je 108 milijuna eura. Od izvoza robe u Pakistan zarađeno je 65 milijuna, a u Irak 27,6 milijuna eura. 2009. Ukupna vrijednost od izvoza oružja u zemlje u razvoju bila je 52 miliujna eura.

Slučaj - Saudijska Arabija

Na desetom mjestu najvažnijih zemalja za izvoz nalazi se Saudijska Arabija sa dozvoljenim izvoznim obujmom od 152,5 milijuna eura. Izvoz oružja u tu zemlju u Njemačkoj je sporan zbog stanja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji.

Ministarstvo ističe da su licence za izvoz izdavane „samo poslije detaljne provjere u svakom pojedinačnom slučaju", kako oružje kako se navodi, „ne bi bilo zloupotrebljeno protiv ljudskih prava ili za jačanje kriza." Kritičari ističu da se ne može isključiti zloupotreba oružja. Jan van Aken iz Ljevičarske partije kaže: „U skoro svakom ratu na svijetu koristi se i njemačko oružje. Kada je jednom van zemlje, to oružje se više ne može kontrolirati, a savezna vlada i ne želi da ga kontrolira. Ona zatvara oči u trenutku kada oružje napusti zemlju."

Autorka: Ivana Ivanović

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Čileanski generali osuđeni zbog prodaje oružja Hrvatskoj

Čileanski generali osuđeni zbog prodaje oružja Hrvatskoj

Čileanski Vrhovni sud osudio je dvojicu umirovljenih generala na kućni pritvor zbog ilegalne prodaje oružja Hrvatskoj prije 20 godina, čime su kršili… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika