08.03.2012. / 19:18

Autor: Nacional.hr

Hrvatska pošta izdaje korporativne obveznice

Zbog nezavidne situacije na financijskom tržištu odlučeno je krenuti sa ranijim izdanjem novih obveznica, a postojećim investitorima će se ponuditi mogućnost zamjene

Hrvatska pošta izdati će korporativne obvezniceHrvatska pošta izdati će korporativne obvezniceHrvatska pošta objavila je službenu obavijest o planu izdavanja korporativnih obveznica u kunskoj protuvrijednosti do ukupnog iznosa od 54 milijuna eura s rokom dospijeća u 2015. godini. Svrha izdavanja obveznica je refinanciranje korporativnih obveznica u iznosu od 41 milijun eura koje dospijevaju 01.07.2012. godine i osiguranje potrebnih sredstava namijenjenih novim ulaganjima tvrtke.

Naime, Hrvatska pošta, osim pokretanja do sada najavljenih novih projekata poput digitalne televizije, e-doc sustava postavljanja javne administracije na on line sučelja, pokretanja projekata vezanih uz hibridnu poštu u Tiskari Vjesnik itd. u skoroj budućnosti planira i pokretanje nekoliko novih usluga ali i poslovnih modela. Riječ je o nastavku realizacije Strategije Hrvatske pošte donesene u drugoj polovici 2008. godine, a koja za cilj ima pripremu Hrvatske pošte za kvalitetan nastup na potpuno liberaliziranom tržištu poštanskih usluga koji na snagu stupa za manje od godinu dana (1. siječnja 2013. Godine). Riječ je o novim projektima koji se vode osnovnim principa razvoja poštanskih operatora europe, ali i svijeta, te za cilj imaju ne samo osnaživanje pozicije nacionalnog poštanskog operatora već i mogućnost kvalitetnog pružanja brojnih novih usluga na domicilnom tržištu.

"Zbog nezavidne situacije na financijskom tržištu odlučeno je krenuti sa ranijim izdanjem novih obveznica, a postojećim investitorima će se ponuditi mogućnost zamjene. Prema do sada iskazanom interesu potencijalnih investitora možemo kazati da je potražnja velika, riječ je prije svega o mirovinskim fondovima, investicijskim fondovima, osiguravajućim društvima, bankama.... I prilikom ovog izdanja aranžer će biti Hrvatska poštanska banka d.d., a prinos će ovisiti o tržišnim uvjetima kod upisa pri čemu je referentan prinos na državne obveznice", stoji u obavijesti iz Hrvatske pošte.

Prema nerevidiranom financijskom izvještaju o poslovanju Hrvatske pošte u protekloj 2011. godini Hrvatska pošta je i u 2011. godini ostvarila pozitivan neto rezultat. Naime, Hrvatska pošta je u 2011. godini ostvarila 43 milijuna kuna operativne dobiti (EBIT) te 33,5 milijuna kuna konsolidirane neto dobiti. Također, Hrvatska pošta je i u 2011. godini dodatno povećala svoju profitabilnost koja je sa 3,38% u 2010. godini povećana na 3,66% u protekloj 2011. godini. Tim rezultatom Hrvatska pošta posluje na razini profitabilnosti europskih poštanskih operatora a čija profitabilnost se kreće između 3 i 5 %. Osim povećanja profitabilnosti Hrvatska pošta i u 2011. godini nastavlja sa rastom novo ostvarene vrijednosti koja je u protekloj 2011. godini iznosila 1.198 milijuna kuna ( 2008. 1.111 mln kn; 2009 1.120 mln kn; 2010 1.190 mln kn). Slobodni novčani tijek iz poslovnih aktivnosti ( EBITDA) za 2011. godinu iznosio je nešto malo više od 127 milijuna kuna. U protekloj 2011. godini Hrvatska pošta je nastavila i sa smanjenjem poslovnih rashoda, a koji su u odnosu na 2010. dodatno smanjeni za 34 milijuna kn.

Vezane vijesti

Hrvatska pošta otvorila nove urede 'Pošta&more'

Hrvatska pošta otvorila nove urede 'Pošta&more'

Hrvatska pošta danas je otvorila svoj prvi poštanski ured obogaćen novim brendom Pošta&more koji uključuje prepoznatljivi vizualni identitet i… Više

Komentari

registracija
7/3/11

medjimurec, 09.03.12. 13:40

Kupite Kupite , ako kad dodje dividenda tu ce Linic kasirat !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika