25.03.2012. / 20:37

Autor: Deutsche Welle

Papino krhko zdravlje

Papa Benedikt XVI ovih se dana nalazi na putovanju u Južnoj Americi. Vjernici su oduševljeni. Ali njegovi suradnici se brinu: da li Papa s obzirom na starosnu dob i velike napore puta, to još uopće može izdržati?

Papa Benedikt XVI.Papa Benedikt XVI.Na svom putu Papa Benedikt XVI će posjetiti i Meksiko, ali će u velikom luku zaobići glavni grad Ciudad de Mexico. I to nije prvi puta tako - na prijašnjim putovanjima u ovu zemlju Papa je izbjegavao posjetu višemilijunskoj metropoli. Zašto?

Razlog najvjerojatnije leži u slabom zdravlju poglavara Katoličke crkve. Ciudad de Mexico nalazi se naime na visini od više od dvije tisuće metara nadmorske visine, a osim toga je i zagađenost zraka izuzetno velika. Barem su tako do sada argumentirali njegovi liječnici. Stoga će Papu u ovoj zemlji pozdraviti tisuće vjernika u nizinskom Leonu - po veličini tek šestom gradu u Meksiku.

Stres i godine...

Nalazi li se Papa Benedikt XVI doista još uvijek na „visini svog zadatka"? Kakvo je doista njegovo zdravstveno stanje? Glasnogovornik Vatikana, Federico Lombardi na ova pitanja odgovara vrlo jednostvno: „Dobro mu je. To samo po sebi dokazuje i činjenica da uopće ide na ovakav put".

Joseph Ratzinger, će sredinom travnja proslaviti svoj 85-ti rođendan. Ovakvo putovanje zahtijeva višesatni boravak u avionu, privikavanje na velike klimatske promjene, promjene u vremenu - jednom riječju, to su „štrapaci" koje bi osjetili i puno mlađi od njega.

Pa ipak, njegova posljednja pojavljivanja u javnosti pokazuju da je Papa umorniji no prije, da se sporije kreće i da doista ne raspolaže tjelesnom kondicijom kao još možda prije godinu ili dvije dana. Kriza u Crkvi uslijed slučajeva seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece, sukobi u Vatikanu oko objavljivanja „tajnih" dokumenata Svete stolice kao i uobičajeni proces starenja, očigledno su učinili i čine svoje.

Kako se može saznati iz izvora „bliskih" Vatikanu, Papa je stoga nekoliko dana prije polaska na put u Južnu Ameriku, „imao slobodno", bez službenih termina i uobičajenog stresa. Nakon dolaska u Meksiko čeka ga također prvo jedan ovakav slobodan dan, no, ovoga puta, njegov cjelokupni program nije toliko bogat kao prijašnjih godina. Kod kuće, u Vatikanu, u posljednja četiri mjeseca, put od ulaska u crkvu do oltara, olakšava mu jedna vrsta pokretnog podesta, kako bi „štedio koljena" - kako se navodi u pojedinim medijima. I njegov osobni liječnik se također uvijek nalazi u blizini.

Sve to upućuje da mu ove godine neće niti lagano pasti crkvene svečanosti vezane za najveći kršćanski blagdan Uskrs, iza kojeg slijedi proslava njegovog 85-tog rođendana na koju se već između ostalih najavila i delegacija njemačkog političkog vrha iz Ratzingerove rodne Bavarske.

No, prije svega toga, Papa Benedikt XVI mora obaviti putovanje u Latinskoj Americi i koliko toliko pokušati ispuniti očekivanja ovdašnjeg katoličkog stanovništva.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

"Vati-Leaks": Glasine čak i o atentatu na Papu

"Vati-Leaks": Glasine čak i o atentatu na Papu

Riječ je o intrigama, izdaji i tajnim dokumentima - cijela priča zvuči kao da ju je napisao neki pisac kriminalističkih romana. Sumnja se da je… Više

Komentari

registracija
9/2/12

bobance, 25.03.12. 20:52

Gotov je!


registracija
26/1/08

Rampa, 25.03.12. 22:29

@bobance

Odhebi četnik!

Neka je samo onaj kostur Pavle odapeo!!


registracija
20/8/10

McCoy, 26.03.12. 16:30

@Rampa
Pokojni Pavle je bio daleko bolji covek nego sto je i jedan papa to ikada bio. A ti nisi normalan kad pises takve stvari.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika