08.10.2005. / 10:45

Autor: Ante Pavić

DAN NEOVISNOSTI

Hrvatska obilježava Dan neovisnosti

U Hrvatskoj se u subotu obilježava Dan neovisnosti. Prije 14 godina Sabor je na sjednici donio odluku o prekidu svih državnopravnih veza s tadašnjom SFRJ. U povodu Dana neovisnosti, 8. listopada, čestitke svim građanima Republike Hrvatske uputili su predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, premijer Ivo Sanader i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

" Dan neovisnosti ove godine dočekujemo u ozračju zadovoljstva zbog odluke Europske unije da otvori pregovore s našom zemljom o punopravnom pristupu toj asocijaciji. Toj odluci prethodila su višegodišnja nastojanja tijela državne i javne vlasti da se ispune kriteriji potrebni za takav korak. No osnovni korak učinjen je 8. listopada 1991., kada je Hrvatski sabor donio povijesnu odluku o proglašenju neovisnosti Republike Hrvatske. Ovaj je praznik prigoda da iskažemo zahvalnost svima koji su u postizanje i očuvanje neovisnosti Republike Hrvatske uložili svoj rad i znanje, a posebice onima koji su za nju položili svoj život", stoji u čestitki predsjednika Mesića.

"Prije četrnaest godina, 8. listopada 1991. godine, Hrvatski sabor, slijedeći viziju i uvjerenje svojih građana, donio je povijesnu odluku o raskidu državno-pravnih odnosa s bivšom državom. U turbulentnim vremenima Domovinskog rata, iznimnom požrtvovnošću i hrabrošću, vođeni idealima slobode, hrvatski su branitelji stvorili temelje države koja je svoju budućnost odlučila graditi na vrijednostima demokracije, poštujući ljudska i manjinska prava. Svjesni njihove žrtve, dužni smo Hrvatsku voditi ispravnim putem, osiguravajući njezinim građanima državu stabilne demokracije u kojoj su vladavina prava i društvena jednakost na prvome mjestu", stoji u čestitki premijera Sanadera.

 "Osmoga listopada Republika Hrvatska obilježava Dan neovisnosti, državni blagdan koji u punom smislu riječi simbolizira ostvarenje vjekovnog sna hrvatskog naroda o vlastitoj i neovisnoj državi. Povijesna sjednica Hrvatskog sabora, na kojoj je 8. listopada 1991. godine donesena ključna odluka kojom su raskinuti državno-pravni odnosi s bivšom državom, izraz je težnji i opredjeljenja hrvatskih građana i tadašnjega državnog vodstva, da svoj hod u budućnost nastavi kao potpuno samostalna i suverena država. S tim danom hrvatski narod je započeo težak, dugotrajan put, i u teškim ratnim okolnostima, ponajprije zahvaljujući svim hrvatskim domoljubima, svim hrvatskim braniteljima, očuvao i obranio opstojnost i samostalnost hrvatske države", stoji između ostalog u čestitki Vladimira Šeksa.

 

Vezane vijesti

'Broj nezaposlenih više nije taboo'

'Broj nezaposlenih više nije taboo'

Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić u čestitki u povodu Međunarodnog praznika rada - 1. svibnja ističe da je, 126 godina od čikaških… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika