24.11.2006. / 12:31

Autor: Stjepan Marković

RUANDA

Ruanda opozvala veleposlanika u Francuskoj

Francuska je podigla uhidbene naloge za devet visokih dužnosnika

Ruanda je opozvala svog veleposlanika u Francuskoj nakon što je francuski sud izdao naloge za uhićenje devet visokih ruandskih dužnosnika. "Francuska ima namjeru uništiti našu vladu, i mi ne vidimo razlog da održavamo diplomatske odnose s neprijateljskom državom", izjavio je Charles Murigande, ruandski ministar vanjskih poslova.

Francuski sud istražuje rušenje zrakoplova u kojemu je poginuo bivši ruandski predsjednik Juvenal Habyarimana. Posada srušenog zrakoplova je bila francuska pa je francuski sud pokrenuo istragu u kojoj je došao do zaključka da su samo pripadnici Ruanske patriotske fronte (RPF) mogli srušiti predsjednički zrakoplov jer su jedino oni imali rakete kojima se mogao srušiti zrakoplov.

Nalozi za uhićenje su izdani na imena zapovjednika vojske, zapovjednika kopnene vojske, veleposlanika u Indiji i još šest visokih dužnosnika. Protiv predsjednika Ruande Paul Kagame francuski sud nije podigao optužnicu jer on ima predsjednički imunitet. Kagame je odbacio optužbe i izjavio da je Francuska umiješana u genocid u kojemu je u 100 dana ubijeno 800.000 Tutsija i umjerenih Hutua Odnosi francuske i Ruande su se znatno pogoršali nakon što je Ruanda pokrenula istragu o sudjelovanju francuskih vojnika u genocidu.

Vezane vijesti

Korporativna zafrikancija

Korporativna zafrikancija

Jill Richardson, pokretačica bloga o organskom uzgoju hrane La Vida Locavore, piše za AlterNet o novom planu zapadnih multinacionalnih korporacija za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika