12.01.2007. / 12:10

Autor: Nina Tomljanović

HRVATSKA VOJSKA

550 milijuna eura za vojne transportere i borbene zrakoplove

S obzirom da su postojeći resursi borbenih vozila i MIG-ova 21 već u kritičnom stadiju uporabe, očekuje se da će vlada izići u susret i platiti stotine milijuna eura za transportere i za borbene avione

Republika Hrvatska će u narednih nekoliko godina iz državnog proračuna platiti više od 550 milijuna eura za kupnju novih vojnih transportera, vjerojatno tipa Pandur II, te polovnih borbenih aviona, američkih modela F-16 ili švedskih Grippena, piše u petak 12. siječnja T-portal. Problemi oružanih snaga s opremom kojoj je istekao rok uporabe ili je istočnog podrijetla i time nekompatibilna NATO-u uskoro bi se mogli riješiti.

S obzirom da su postojeći resursi borbenih vozila i MIG-ova 21 već u kritičnom stadiju uporabe, očekuje se da će vlada izići u susret i platiti stotine milijuna eura za transportere koji će najvjerojatnije prvom prilikom otići prema Iraku ili, u najboljem slučaju, prema Afganistanu, te za borbene avione, koji će baš kao i sadašnji MIG-ovi 21 biti prizemljeni zbog preskupog goriva i pomanjkanja pričuvnih dijelova.

Hrvatska bi za svoj novi model transportera austrijski Pandur II, vozilo koje su unazad nekoliko godina već kupili Portugalci i Česi, trebala platit između 200 i 220 milijuna eura. Kako javlja T-portal, vrlo je zanimljiva borba između američkog Lockheed Martina i švedskog Gripena, koji Hrvatskoj žele pod svaku cijenu uvaliti desetak borbenih aviona, naravno, zastarjelih, ali itekako skupih inačica. MORH čeka ponude jednog i drugog proizvođača a ovog trenutka, bez obzira što je F-16 najpoznatiji borbeni avion današnjice i nakon MIG-a 21 vjerojatno najprodavaniji u povijesti vojnog zrakoplovstva, čini se da je Gripen u velikoj prednosti. Švedski prijedlog je da Hrvatska odmah kupi osam aviona, još četiri u iduće četiri godine, a opcionalno još dva za eskadrilu od 14 aviona koji bi bili smješteni u Zagrebu, a zauzvrat bi Švedska u Hrvatsku dovela tvornicu Ericsson.

Posao oko kupnje borbenih zrakoplova procjenjuje se na najmanje 350 milijuna eura. Ipak, kad su u pitanju i transporteri i borbeni avion, treba naglasiti da će iz oba posla izuzetno profitirati Đuro Đaković. Naime, i Austrijanci i Šveđani su oduševljeni potencijalom tvornice u Slavonskom Brodu te se očekuje da će njihove skoro dionice uskoro početi rasti.

Vezane vijesti

Ukidanje obaveznog vojnog roka

Sabor bi uskoro trebao raspravljati o prijedlogu da se od 1. siječnja iduće godine ukine obvezni vojni rok i uvede profesionalna vojska. Ako Vladin… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika