18.01.2007. / 14:37

Autor: Ana Kirin

FRANCUSKA

Hrvatski kapetan osuđen zbog zagađenja mora

Portugalski brod Arroyofrio Dos kojim je Goran Miličić zapovijedao 2. ožujka 2004. godine presrela je obalna straža u blizini mjesta Finisterea jer je iza sebe ostavio uljnu brazdu dugačku 11 km i široku oko stotinu metara

Francuski Vrhovni sud je u srijedu 17. siječnja potvrdio presudu kapetanu hrvatskoga podrijetla Goranu Miličiću, koji je u ožujku 2004. godine upravljao portugalskim brodom koji je uzrokovao zagađenje mora duž francuske obale. Miličić je za to proglašen krivim te osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 200.000 eura. Vrhovni sud odbacio je Miličićevu žalbu na presudu prizivnoga suda u Rennesu od 20. listopada 2005. godine kojom je potvrđena presuda prekršajnoga suda u Brestu od 20. srpnja 2004. a prema kojoj je Miličić osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 200.000 eura.

Portugalski brod Arroyofrio Dos kojim je Miličić zapovijedao 2. ožujka 2004. godine presrela je obalna straža u blizini mjesta Finisterea jer je iza sebe ostavio uljnu brazdu dugačku 11 km i široku oko stotinu metara. Brod je prevozio više od 400 radnih strojeva, a plovio je iz engleskog Southamptona prema španjolskom Santanderu.

Tijekom saslušanja u Brestu, 47-godišnji kapetan Miličić zagađenje je pripisao drugome brodu koji je plovio gotovo paralelno s brodom kojim je on upravljao. Međutim, na sudu je kasnije priznao da je do "zagađenja došlo slučajno", nakon što se otopljeni snijeg pomiješao s mašću za konzerviranje kojom su bili prekriveni radni strojevi što ih je brod ukrcao u nizozemskom Zeebrugeu. Voda od otopljenog snijega počela se skupljati u spremištu broda, rekao je Miličić, i kad se drugi put oglasio alarm zbog razine vode, drugi časnik stroja uključio je crpku za izbacivanje otpadne vode u more, ne znajući da je voda zagađena.

Vezane vijesti

More hrvatskog Jadrana izvrsne kakvoće

More hrvatskog Jadrana izvrsne kakvoće

More hrvatskog Jadrana je izvrsne kakvoće, nije onečišćeno komunalnim otpadnim vodama što znači da se kupači mogu sa sigurnošću kupati i rekreirati,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika