29.01.2007. / 11:41

Autor: Stjepan Marković

ETIOPIJA

Sudan pod pritiskom zbog Darfura na summitu AU

Sudan je trebao preuzeti predsjedavanje AU na prošlom summitu, no to mu je zbog političkog pritiska međunarodne zajednice odgođeno za 2007.

Na otvorenju summita Afričke unije (AU) u glavnom gradu Etiopije Addis Abebi upozoreno je na katastrofalno stanje u Darfuru, te je pozvan zapad da financijski pomogne mirovne snage u toj sudanskoj pokrajini. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, koji prisustvuje summitu pozvao je sudanskog predsjednika Omar al-Bashira da dopusti mirovnu misiju UN-a na tom području. Bashir bi trebao preuzeti predsjedavanje AU-om čemu se protive udruge za zaštitu ljudskih prava. Sudan je trebao preuzeti predsjedavanje AU na prošlom summitu, no to mu je zbog političkog pritiska međunarodne zajednice odgođeno za 2007.

Bashir je načelno prihvatio dolazak novih zajedničkih snaga AU i UN od 22.000 koje bi trebali zamijeniti maleni broj vojnika AU koji se tamo nalaze. Prema procjenama humanitarnih organizacija u Drfuru je zbog sukoba poginulo više od 200.000 ljudi, a više od dva milijuna ljudi je moralo napustiti domove. Već četiri godine vladine tupe bore se protiv pobunjenika u zapadnom dijelu Sudan. Vladu se optužuje da potpomaže islamske milicije koje zlostavljaju građane, ubijaju ih, pljačkaju i siluju.

Jedna od važnijih tema na summitu bi trebala biti Somalija i stabilizacija situacije u toj zemlji. Etiopija je odigrala ključnu ulogu u rušenju islamističkog režima i vračanju na vlast privremene vlade. Etiopija je najavila smanjivanje broja vojnika koji se nalaze u Somaliji, te postupno njihovo povlačenja, no njih bi trebali zamijeniti vojnici AU kako bi spriječili anarhiju i povratak islamista.

Službena tema sastanaka u ponedjeljak su trebale biti klimatske promijene i tehnološki razvoj kontinenta, no zasjenili su ih aktualni lokalni sukobi.

Vezane vijesti

Korporativna zafrikancija

Korporativna zafrikancija

Jill Richardson, pokretačica bloga o organskom uzgoju hrane La Vida Locavore, piše za AlterNet o novom planu zapadnih multinacionalnih korporacija za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika