02.02.2007. / 15:28

Autor: Nina Tomljanović

EKOLOGIJA

Korporacije se javno obvezale da će spasiti klimu

"Pridruži li nam se još 1.300 velikih kompanija, ciljevi iz Kyota, zadani industrijaliziranim zemljama, bili bi ispunjeni", istaknuto je u službenom priopćenju skupine kompanija koje je WWF nazvao "spasiteljima klime"

Skupina korporacija koje su ekološki aktivisti proglasili glavnim zagađivačima javno se obvezala da će smanjiti proizvodnju ugljičnog dioksida za 10 milijuna tona godišnje, objavila je međunarodna organizacija za zaštitu okoliša World Wildlife Fund (WWF).
Sony, Nike, IBM, Polaroid, Tetrapak, veliki proizvođač građevinskih materijala Lafarge i još sedam multinacionalnih kompanija objavilo je da će svoje obećanje o smanjenju emisije CO2 ispuniti najkasnije do 2010.

"Pridruži li nam se još 1.300 velikih kompanija, ciljevi iz Kyota, zadani industrijaliziranim zemljama, bili bi ispunjeni", istaknuto je u službenom priopćenju skupine kompanija koje je WWF nazvao "spasiteljima klime".

Protokol iz Kyota jedini je međunarodni sporazum kojim se određuju ciljana smanjenja zagađivanja okoliša fosilnim gorivima, uzročnika "efekta staklenika". Sporazum je pretrpio težak udarac povlačenjem SAD-a 2001. koji inače proizvodi gotovo četvrtinu emisije štetnih plinova u svijetu.

"Borba protiv promjene klime može otvoriti nove mogućnosti za poslovanje i potaknuti inovacije i otvaranje novih radnih mjesta. Kompanije iz skupine Spasitelja klime pokazuju da održivi razvoj ne znači automatski i manju zaradu", naglasio je Hans Verolme, direktor WWF-ova programa o promjeni klime.

Uz zajedničku službenu najavu smanjenja, svaka je kompanija objavila i vlastito priopćenje u kojem detaljno razrađuje odgovarajuće mjere.

Vezane vijesti

Utjecaj klimatskih promjena na biljke je potcijenjen

Utjecaj klimatskih promjena na biljke je potcijenjen

Simulacijski pokusi o utjecaju globalnog zagrijavanja na biljke uvelike potcjenjuju ono što se doista događa u prirodi, pokazuju rezultati… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika