04.03.2007. / 12:50

Autor: Stjepan Marković

AFRIKA

50-obljetnica osamostaljivanja Gane

Gana slavi 50-godišnjicu oslobađanja od britanske kolonijalne vlasti. Kwame Nkrumah je 6. ožujka 1957. proglasio nezavisnost tadašnje Zlatne Obale koja je postala prva crnačka država u Africi koja se oslobodila kolonijalizma. Službeni program proslave traje šest dana, a prisustvuju mu mnogi svjetski dužnosnici.

Zlata Obala je bila uzorna kolonija do osamostaljivanja, njome su upravljali Britanci uz pomoć lokalnih vođa, relativno mirna i prosperitetna. Čak se 65.000 Ganaca borila na strani Velike Britaniju u Drugome svjetskom ratu. Nakon rata ekonomska situacija se pogoršala, porušena Europa nije više uvozila proizvode iz kolonija. Loša ekonomska situacija izazivala je nezadovoljstvo, pogotovo kod bivših vojnika kojima je obećavan prosperitet. Grupa nezadovoljnih vojnika u veljači 1948. godine ubija kolonijalnog dužnosnika što izaziva velike nerede koji su trajali danima.

Nkrumah se 1949. godine sa svojom kongresnom strankom počeo se zalagati za prekid britanske dominacije i samostalnost. Svoju borbu prema samostalnosti nastavio je 1952. godine kada je postao premijer Gane, nakon što je njegova stranka pobijedila na izborima 1951. godine dok je on bio u zatvoru.

Nakon osamostaljivanja imao je ambiciozan plan pretvaranja Gane u industrijsku zemlju socijalističkog tipa. Nkrumah je htio pretvoriti Ganu u uzornu afričku državu koja će postati okosnica ujedinjene Afrike. Siromaštvo su mislili smanjiti pomoću industrijalizacije i unapređivanja poljoprivrede. No, stvari se nisu razvijale prema ambicioznim Nkrumovim planovima.

Nakon samo jedne godine samostalnosti Nkrumah je pomoću parlamenta stekao ovlasti koje su mu omogućavale da bez suđenja na pet godina zatvora pošalje svakog tko bi mu se suprotstavio. Doživotni predsjednik je postao 1964. godine, a kongresna stranka je postala jedina stranka u državi. Svoj pad doživio je 1966. kada ga je s vlasti zbacila vojska u državnome udaru. On je pobjegao iz zemlje i umro u progonstvu 1972. Ekonomija Gane je nakon njega ostala uništena zbog preambicioznih planova i smanjenja cijene kakaa, njihovog glavnog izvoznog proizvoda. Njegova ideja Sjedinjenih Države Afrike je propala, a jedini pomak prema ujedinjenju Afrikebilo je osnivanje organizacije Afričke unije.

Vezane vijesti

Korporativna zafrikancija

Korporativna zafrikancija

Jill Richardson, pokretačica bloga o organskom uzgoju hrane La Vida Locavore, piše za AlterNet o novom planu zapadnih multinacionalnih korporacija za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika