21.03.2007. / 16:23

Autor: Martina Zeković

USTAVNI SUD

Ukinuta odredba po kojoj suci nemaju pravo na dodatak na plaću

Upravni sud i još troje sudaca zatražili su ocjenu ustavnosti odredbe o dodatku na godine sudačkog staža, smatrajući da sporna odredba uvodi nejednakost unutar sudačke struke jer jedan dio sudaca ima pravo na naknadu, a drugi nema

Zakonsku odredbu po kojoj suci nemaju pravo na dodatak na plaću od 0,5 posto za godinu staža koju su stekli na nekim drugim pravnim poslovima, a ne sudačkim ili državnoodvjetničkim dužnostima, ukinuo je Ustavni sud. Također je ukinuta i odredba po kojoj se isti dodatak ove godine neće isplaćivati državnim dužnosnicima. Suci koji su jednoglasno donijeli ove odluke, ocijenili su sporne odredbe kao protivne ustavu te kao odredbe koje potiču nejednakost pred zakonom. Upravni sud i još troje sudaca zatražili su ocjenu ustavnosti odredbe o dodatku na godine sudačkog staža, smatrajući da sporna odredba uvodi nejednakost unutar sudačke struke jer jedan dio sudaca ima pravo na naknadu, a drugi nema.

Prekršajni sudac iz Siska, koji je bio jedan od predlagatelja ocjene ustavnosti ovih odredbi, naveo je kako ima 31 godinu staža, od čega je 27 stekao kao odvjetnik. Prema spornoj odredbi on ima pravo samo na uvećanje od ukupno 2 posto za četiri godine koje radi u sudstvu, dok njegov kolega, koji je isti staž ostvario kao sudac, ima pravo na 15 posto uvećanja plaće. Inače, pravo na dodatak od 0,5 posto za svaku godinu staža, a najviše za 20 posto, imaju svi u državnom i javnom sektoru, čije se plaće isplaćuju iz državnog proračuna.

Sucima i drugim pravosudnim dužnosnicima taj se dodatak nije isplaćivao od 1999. do 2000. jer se svake godine izmjenama zakona propisivalo da se odredba o pravu na dodatak neće primjenjivati. Ta se odredba u slučaju državnih dužnosnika ne primjenjuje od 2001., no ustavni suci danas su to prekinuli jer su jednoglasno ukinuli izmjene Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, iz veljače ove godine, prema kojima se državnim dužnosnicima ni u 2007. ne bi obračunavao dodatak za godine staža.

Vezane vijesti

Čačić podliježe mađarskom pravosuđu

Čačić podliježe mađarskom pravosuđu

Prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Republike Hrvatske Radimir Čačić, optužen za izazivanje prometne nesreće 2010. s dvije poginule… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika