21.04.2007. / 10:12

Autor: Nina Tomljanović

SVEMIR

Za 20 godina otkrića planeta sličnih Zemlji

"Mislim da ćemo planet poput Zemlje moći otkriti u idućih 20 godina", izjavila je astrobiologinja iz NASA-e Margaret Turnbull

Američki astrobiolozi tvrde kako će otkriće planeta nalik Zemlji, s nekim oblicima života, u drugim sunčevim sustavima, biti moguće u idućih 20-tak godina, rezultati su znanstvenih misija koje su u tijeku.

"Mislim da ćemo planet poput Zemlje moći otkriti u idućih 20 godina", izjavila je astrobiologinja iz NASA-e Margaret Turnbull. "Čim budemo imali tehnologiju kojom ćemo moći opaziti planete Zemljina tipa, vrlo brzo ćemo pronaći nešto jako zanimljivo", ustvrdila je, dodavši kako bi tamo "lako moglo biti jednostavnih oblika života, mikroba, biljaka, pa i životinja". Europska misija Corot i američka misija Kepler "imaju dobre izglede pronaći nešto zanimljivo", uvjerena je astrobiologinja.

Pomoću teleskopa astronomi su u zadnjih desetak godina otkrili 200-tinjak planeta, većinom golemih plinovitih tijela poput Jupitera, četiri do pet tisuća puta većih od Zemlje, koji se okreću oko vrlo dalekih zvijezda u Mliječnom putu. No Zemlji sestrinski planeti premali su da bi ih se otkrilo postojećim tehnologijama jer njihova gravitacijska sila nedovoljno utječe na kretanje zvijezde oko koje se okreću, a i masa im je premala da bi se primijetila njihova sjena pri prolasku kraj zvijezde, što je druga tehnika otkrivanja svemirskih tijela.

Vezane vijesti

Otkriven lijek protiv mamurluka i alkoholizma?

Otkriven lijek protiv mamurluka i alkoholizma?

Skupina američkih znanstvenika otkrila je lijek protiv alkoholnog mamurluka, piše The Journal of Neuroscience. Ekstrakt iz kineskog orijentalnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika