07.05.2007. / 12:48

Autor: Stjepan Marković

HRVATSKA

Prihvaćen Pravilnik o načinima i uvjetima termičke obrade otpada

Pravilnik propisuje uvjete početka rada, rada i prekida rada, način ulazne kontrole otpada i zaštite zraka, tla i voda te gospodarenje s ostacima u procesima termičke obrade otpada, kaže se u priopćenju Ministarstva

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva donijelo je Pravilnik o načinima i uvjetima termičke obrade otpada kojim bi se trebao spriječiti ili ograničiti emisije štetnih tvari u zrak, tlo, površinske i podzemne vode, te spriječiti i ograničiti rizike za ljudsko zdravlje prouzročenih spaljivanjem i suspaljivanjem otpada.

Pravilnik propisuje uvjete početka rada, rada i prekida rada, način ulazne kontrole otpada i zaštite zraka, tla i voda te gospodarenje s ostacima u procesima termičke obrade otpada, kaže se u priopćenju Ministarstva.

Odnosi se na sva postrojenja za spaljivanje i suspaljivanje otpada, uključujući postrojenja za pirolizu otpada i postrojenja i uređaje koji spaljuju otpad u svrhu proizvodnje energije. Pravilnik također određuje sustave zaštite zaposlenika u tim postrojenjima.

Postojeća postrojenja za spaljivanje i suspaljivanje otpada, napominje se u priopćenju, moraju se uskladiti s odredbama Pravilnika najkasnije do 31. prosinca 2008. godine.Pravilnik je objavljen 3. svibnja u Narodnim novinama, a na snagu stupa u petak 11. svibnja.

Pravilnik o načinima i uvjetima termičke obrade otpada nastavak je sustavnog uvođenja reda u područje gospodarenja otpadom, ističe se u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Vezane vijesti

Ugrožen Veliki koraljni greben

Ugrožen Veliki koraljni greben

UNESCO je u subotu pozvao Australiju da poduzme hitne mjere za zaštitu Velikog koraljnog grebena koji se, kako stoji u izvješću tog UN-ovog tijela,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika