11.06.2007. / 16:45

Autor: Martina Zeković

PRAVOSUĐE

Javni poziv za kandidaturu osam sudaca Ustavnog suda

Osmogodišnji mandat osmorici, od ukupno 13 sudaca Ustavnog suda, ističe 7. prosinca ove godine. Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav uputio je danas javni poziv za kandidaturu novih osam sudaca.

Javni poziv bit će objavljen u Narodnim novinama kroz iduća dva dana, a rok za prijave je 15 dana. Suce Ustavnog suda bira Hrvatski sabor iz reda istaknutih pravnika, osobito sudaca, državnih odvjetnika, odvjetnika i sveučilišnih profesora pravnih znanosti.

Ove godine mandat ističe Smiljku Sokolu, Marijanu Hranjskom, Ivanu Mrkonjiću, Vici Vukojeviću, Petru Klariću, Emiliji Rajić, Jasni Omejec i Ivanu Matiji.

Hrvatski sabor istodobno provodi i postupak izbora za još jedno mjesto suca Ustavnog suda, obzirom da je u ožujku umirovljen sudac Milan Vuković.

Prijedlog zakona o strancima i Konačni prijedlog zakona o azilu, koje Vlada mijenja radi usklađivanja s pravnom stečevinom Europske unije, danas je prihvatio Odbor.

Zakon o azilu uvodi institut supsidijarne zaštite za osobe kojima je azil odbijen, ali se ne mogu vratiti u svoju zemlju jer im u njoj prijeti, na primjer smrtna kazna. Tražitelji azila imat će pravo na srednjoškolsko obrazovanje, a nakon godinu dana čekanja na azil mogu dobiti pravo na rad. Strancima kojima MUP odbije zahtjev za azilom moći će se žaliti Povjerenstvu za azil.

Stranci koji žele dobiti stalni boravak u Hrvatskoj trebali bi znati govoriti hrvatski jezik. Stalni boravak može se dobiti nakon pet godina privremenog boravka u Hrvatskoj.

Član Odbora Slaven Letica zatražio je od predlagača zakona da se razmotri mogućnost primjene načela reciprociteta za zemlje koje po pitanju izdavanja viza provode diskriminacijsku politiku prema hrvatskim građanima kao što su Australija i Kanada.

Pomoćnik ministra vanjskih poslova i europskih integracija Željko Katić rekao je da su nezadovoljni tretmanom izdavanja viza pojedinih zemalja te da je prilikom posljednje posjete Kanadi ministrice Kolinde Grabar Kitarović otvoreno pitanje promjene i da su dobili obećanje da će se to vrlo brzo riješiti.

Vezane vijesti

Čačić podliježe mađarskom pravosuđu

Čačić podliježe mađarskom pravosuđu

Prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Republike Hrvatske Radimir Čačić, optužen za izazivanje prometne nesreće 2010. s dvije poginule… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika