27.06.2007. / 09:02

Autor: Marko Biočina

EKOLOGIJA

Britanci prelaze na biogorivo

Britanska naftna kompanija BP i najveća tamošnja grupacija za proizvodnju hrane Associated British Foods udružili su snage i krenuli izgradnju 200 milijuna funti vrijedne rafinerije za biogoriva.

U sklopu projekta, britanski će farmeri morati uzgajati pšenicu, iz koje se dobiva etanol, i to na ogromnim površinama od više stotina tisuća hektara. Upravo zato, protivnici ovog projekta tvrde kako će osim negativnog utjecaja na okoliš zbog narušavanja prirodne ravnoteže, on sigurno uzrokovati i poskupljenje hrane.

Slično se dogodilo i u Južnoj Americi nakon što je brazilska vlada potpisala ugovor o isporuci žita za proizvodnju etanola u SAD-u. Uskoro je cijena žita vrtoglavo narasla, te postala preskupa za sve one koji su tu žitaricu koristili u prehrambene svrhe.

Ipak, nemoguće je zaobići i prednosti biogoriva. Tako se upotrebom ove vrste goriva emisija stakleničkih plinova smanjuje za 90 posto, jer se procjenjuje da većina CO2 koji nastane izgaranjem potroše biljke pri ponovnom rastu. Procjenjuje se kako bi se do 2050. godine trećina globalnog cestovnog prometa trebala odvijati uz pomoć biogoriva.

Vezane vijesti

Britanska 'packa' zbog Gay Pridea

Britanska 'packa' zbog Gay Pridea

Britansko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je u u utorak nasilje i diskriminaciju u odnosu na Gay Pride, a britansko veleposlanstvo u Zagrebu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika