04.07.2007. / 12:33

Autor: Martina Zeković

"ROVINJSKO SUNCE"

Nevenka Mesić oštetila "Rovinjsko sunce" za najmanje 525.000 kuna

"Bivša predsjednica Upravnog vijeća Doma za zlostavljanu djecu i odrasle 'Rovinjsko sunce' Nevenka Mesić od 1. siječnja 2003. do 31. prosinca 2006. Domu je nanijela materijalnu štetu u najmanjem iznosu od oko 525 tisuća kuna", kazao je na današnjoj konferenciji za novinare načelnik kriminalističke policije PU istarske Dragutin Cestar.

Utvrđeno je da je Nevenka Mesić kao predsjednica Upravnog vijeća rovinjskog Doma, koja je bila ovlaštena za upravljanje financijama, s ciljem da sebi i drugima pribavi protuzakonitu imovinsku korist, iskoristila svoj položaj i ovlast na način da je za svoje potrebe kupovala namještaj, bijelu tehniku, drugu tehničku robu, odjeću i obuću, kozmetiku i druge predmete.

"Novcem namijenjenim Domu Nevenka Mesić plaćala je obavljanje radova u svojim stanovima u Rovinju, plaćala telefonske račune koje je koristila za svoje potrebe, putem leasinga nabavila je tri vozila koja su ona i njezin sin Romeo koristili za privatne potrebe te je kupila jedan moped koji je njezin sin također koristio u privatne svrhe", dodao je načelnik Cestar.

Policija je u tri stana, dva u Rovinju i jedan u Zagrebu, koja se nalaze u vlasništvu Nevenke Mesić pronašla i privremeno oduzela predmete koji potiču od izvršenja kaznenog djela.

Naime, Nevenka Mesić, bivša predsjednica Doma za zlostavljanu djecu i odrasle "Rovinjsko sunce", zadržana je u 48-satnom pritvoru u Puli zbog osnovane sumnje da je počinila kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti te zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke na slobodi.

Jučer oko 20 sati Nevenku Mesić su u Istražni centar Županijskog suda u Puli sproveli djelatnici istarske policije, a uslijedilo je trosatno saslušanje pred istražnim sucem Eugenom Pustijancem. Kako kaže sudac Pustijanac, Nevenka Mesić se tijekom saslušanja nije branila šutnjom već je iznjela svoje "viđenje situacije".

U roku od 48 sati Županijsko državno odvjetništvo trebalo bi podnijeti zahtjev o pokretanju istražnih radnji, dodao je sudac Pustijanac.

Odvjetnica Nevenke Mesić Doris Košta istaknula je kako "misli da ima elemente da uspije u obrani".

Nakon što su potkraj prošle godine u javnost dospjele anonimne optužbe nekih štićenica "Rovinjskog sunca" o gladi, nehigijeni, zlostavljanju i vrijeđanju štićenika, policija je pokrenula istragu o postupcima Nevenke Mesić. U istrazi su utvrđene brojne nepravilnosti, a Nevenka Mesić sumnjiči se da Dom za zlostavljanu djecu i odrasle "Rovinjsko sunce" unatoč stalnim doznakama resornog ministarstva i brojnim donacijama štićenicima nije osiguravao ni osnovne uvjete za prehranu i higijenske potrepštine.

Predstavnici Ministarstva zdravstva i Porezne uprave u inspekciji su utvrdili da se radilo i o nenamjenskom trošenju novca.

Nevenka Mesić uhićena je jučer u Zagrebu, a kasno sinoć prevezena je u rovinjsku Policijsku postaju.

Vezane vijesti

Fiolić izlazi iz istražnog zatvora

Fiolić izlazi iz istražnog zatvora

Bivši HDZ-ov saborski zastupnik i vlasnik lanca mesnica Stjepan Fiolić večeras bi trebao izaći iz istražnog zatvora nakon što je cijeloga dana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika