17.07.2007. / 13:38

Autor: Nina Tomljanović

ZAGREB

Ministarstvo okoliša: Novi zagrebački GUP je protuzakonit

Grad Zagreb, po mišljenju mnogih, u posljednjih mjesec dana donosio je čudne odluke i izmjene, a prvotni prijedlog GUP-a koji je bio na javnoj raspravi u mnogočemu se razlikovao od onog koji se donosio kasnijim čitanjima u Poglavarstvu

Ministarstvo okoliša smatra da je Grad Zagreb donosio protuzakonito izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana, te da u roku od 15 dana treba pokrenuti postupak njegove prilagodbe, a u suprotnom cijeli GUP treba staviti izvan snage.

Tu odluku, koja je danas kasno popodne poslana gradonačelniku Milanu Bandiću, predsjednici Skupštine Tatjani Holjevac i pročelniku Zavoda za planiranje Ivici Fanjeku potvrdila je i Josipa Blažević-Perušić, državna tajnica za inspekcijske poslove pri Ministarstvu.

Josipa Blažević-Perušić kazala je da na Gradskoj Skupštini ostaje da provede tu odluku i ne donese GUP, a ako to ne učini, Ministarstvo će morati reagirati.

Grad Zagreb, po mišljenju mnogih, u posljednjih mjesec dana, donosio je čudne odluke i izmjene, a prvotni prijedlog GUP-a koji je bio na javnoj raspravi u mnogočemu se razlikovao od onog koji se donosio kasnijim čitanjima u Poglavarstvu. Primjećuje se najviše da je Grad sa svojim odlukama pogodovao Trigranitu i Ingri s izmjenama GUP-a u Laništu, čime im je dozvoljena gradnja trgovačkog centra.

U naknadnim čitanjima dozvoljene su prenamjene brojnih zelenih površina u građevinska zemljišta, a Zelena akcija i Pravo na grad, koji su potakli Ministarstvo na inspekcijski nadzor, kažu kako je ovaj GUP pogodovao i Tomislavu Horvatinčiću i njegovoj izgradnji lifestyle centra na Cvjetnom trgu. "Presretni smo što je Ministarstvo donijelo ovu odluku. To znači da u Hrvatskoj ipak postoji pravna država koja funkcionira, te da se odluke ipak ne mogu donositi protiv zakona", rekla je Vera Petrinjak-Šimek, urbanistica i aktivistica Zelene akcije.

Povjerenstvo za kontrolu korištenja prostora u vlasništvu Grada Zagreba objavilo je na današnjoj konferenciji za novinare kako je provjerom 320 od 412 gradskih prostora utvrđeno da se njih 70 posto koristi sukladno ugovorima, a 30 posto protuzakonito.

Predsjednik povjerenstva Zdravko Čokić pohvalio je rad udruga Otvorene računalne radionice "Svi smo protiv", B.a.b.e, te Hrvatski perinatalni fond, koje dobro i zakonito koriste gradske prostorije, no postoje i udruge koje "dobro naplaćuju svoj rad".

Nepravilnosti su utvrđene u prostorijama Motonautičkog saveza Hrvatske i Motonautičkog kluba u Žerjavićevoj 10, koji su dobiveni prostor prepustili tvrtki Meditor.

Slično je i s Društvom za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina koji su svoj prostor na Novoj Vesi 33 prepustili tvrtki R.U.T., a svoj drugi prostor na broju 30, iako ga nisu nikome prepustili, ne koriste već 10 godina.

I Hrvatski crveni križ svoj prostor u Mesničkoj 11 prepustio je tvrtki "Audiart".

Prostor Društva za promicanje urbane kulture Z'inat u Petrićevoj 5 koristi predsjednica te udruge kao privatni atelje.

Posebno je zanimljiv prostor od 204 četvorna metra koji je Grad dao na korištenje izdavačkom poduzeću Mladost koje je poslije otišlo u stečaj, a tadašnji stečajni upravitelj izjavio je da je prostor uzurpiran.

Po Čokićevim riječima, u prostor se uselila mihovljanska tvrtka Eurotom, a potom Eurotom Group. Oni su pak prostor dali tvrtki Medistep, koja ga je dalje dala Altosu, udruzi Stop mine, te privatniku koji tamo radi stomatološku ordinaciju za kćer.

Zanimljiv je i prostor Kluba Roma Hrvatske u Zadarskoj 93, čiji je predsjednik Sead Hasanović Braco, koji je pretvoren u ugostiteljski objekt.

U prostoru Multikulturalnog društva koje bi se u Našičkoj 1 trebalo baviti spajanjem kultura, održava se tečaj trbušnog plesa, pilatesa i joge.

Po riječima članova povjerenstva, neki od prostora uopće se ne koriste. Tako su, primjerice, Nezavisni hrvatski sindikati preselili na drugu adresu, a prostor u Vodovodnoj ulici nisu vratili Gradu.

Povjerenstvo je najavilo da nastavlja s provjerama preostalih prostora, a konačni bi se rezultati mogli očekivati krajem kolovoza.

Vezane vijesti

'Zagreb je u urbanističkoj i investicijskoj blokadi'

'Zagreb je u urbanističkoj i investicijskoj blokadi'

Predsjednik skupštinskog povjerenstva koje je bilo osnovano radi utvrđivanja činjenica o ispravcima urbanističkih planova u Zagrebu, gradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika