09.08.2007. / 13:07

Autor: Nina Tomljanović

IZVANREDNO STANJE

Musharraf razmatra o uvođenju izvanrednog stanja u Pakistanu

Ulice Islamabada bile su mirne usprkos sinoćnjim izvještajima da se Musharraf sprema uvesti mjeru koja bi vjerojatno odgodila izbore do kraja godine i mogla bi rezultirati ograničenjima prava okupljanja i rada medija.

Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf održao je sastanak sa svojim savjetnicima i političkim saveznicima kako bi razmotrio uvođenje izvanrednog stanja u zemlji.

Ulice Islamabada bile su mirne usprkos sinoćnjim izvještajima da se Musharraf sprema uvesti mjeru koja bi vjerojatno odgodila izbore do kraja godine i mogla bi rezultirati ograničenjima prava okupljanja i rada medija. Vlada bi mogla opravdati izvanredno stanje pozivajući se na rastuću nesigurnost i valove napada tijekom prošlog mjeseca, od kojih su brojni samoubilački bombaški napadi - islamskih militanata u savezništvu s talibanima i al-Qaidom.

General Musharraf, veliki američki saveznik, prolazi kroz najteži period otkako je preuzeo vlast u pobuni iz 1999. godine.

Analitičari strahuju da bi on mogao pribjeći uvođenju izvanrednog stanja zbog ustavnih problema s kojima će biti suočen ukoliko bude izabran od skupštine dok istovremeno obavlja dužnost zapovjednika vojske, čime bi parlamentarne izbore pomaknuo za kraj godine.

Nasim Zehra, ugledni politički analitičar, izjavio je da će Musharraf riskirati svoju političku budućnost ukoliko izabere uvođenje izvanrednog stanja. "Ukoliko Musharraf učini zaokret i ne bude posljedičnog političkog odgovora, šanse su veće za više sukoba koji bi mogli dovesti do Musharrafove smjene", izjavio je Zehra.

Bhutto je izjavila da se Chaudhry Shujaat Hussain, predsjednik vladajuće pakistanske Muslimanske lige, stranke koja bi izgubila najviše ako se izbori održe po planu, zalaže za uvođenje izvanrednog stanja već neko vrijeme. Husain je jedan od političkih saveznika koje je Musharraf pozvao na sastanak u svom logorskom uredu u Rawlpindiju, garnizonskom gradu u blizini ulaza u Islamabad, danas ujutro.

Iako je jedan član unutrašnjeg kruga pakistanskog rukovodstva izjavio da će izvanredno stanje skoro sigurno biti uvedeno, drugi je kazao kako Musharraf i njegovi savjetnici žele pričekati reakcije prije nego što poduzmu akciju.

Portparol je izjavio da ništa nije finalizirano.

"Sve opcije su otvorene za vladu", izjavio je zamjenik ministra Tariq Azim Khan.

Khan je izjavio da bi mjere mogle biti uvedene zahvaljujući pogoršanoj sigurnosnoj situaciji u plemenskim područjima i u Sjeverozapadnoj pograničnoj pokrajini, te sugestijama američkih političara da bi Amerika trebala biti spremna da napadne unutar pakistanske teritorije ukoliko dođe do djelotvornih obavještajnih podataka o ciljevima al-Qaide ili talibana. Sjedinjene Države vrše pritisak na Musharrafa da djeluje protiv baza al-Qaide u plemenskoj regiji u blizini afganistanske granice.

Zapadne zemlje koje imaju vojnike u Afganistanu osjetljive su na nestabilnost u nuklearnoj sili Pakistanu, čija je pomoć od ključnog značaja za borbu protiv talibanske pobune i kontraterorističke operacije protiv al-Qaide. Musharraf je otkazao planove da se pridruži afganistanskom predsjedniku Hamidu Karzaiju danas u Kabulu na tradicionalnom vijeću afganistanskih i pakistanskih lidera.

Vezane vijesti

Britanci zbog snimke talibana Muse u strahu od novog terorističkog napada

Britanci zbog snimke talibana Muse u strahu od novog terorističkog napada

Al-Qaida je emitirala video na kojem kojem njeni članovi veličaju Musu, britanskog Muslimana koji je poginuo boreći se sa talibanima. Musa je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika