08.10.2007. / 18:48

Autor: Nina Tomljanović

SMRTONOSNI VIRUS

Britanski turist u komi nakon uboda komarca

Riječ je zarazi virusom što ga prenose komarci koji žive u istočnim dijelovima Sjedinjenih Država, a u medicini je poznat kao 'istočni konjski encefalitis"

Michael Nicholson, turist iz Velike Britanije kojeg je tijekom ljetovanja u New Hampshireu u Americi ugrizao komarac, prijenosnik rijetke vrste smrtonosnog virusa od čijih je posljedica nakon nekoliko dana pao u komu, mogao bi biti prva europska žrtva tog virusa.

Ni mjesec dana nakon povratka u rodni Livingston u Škotskoj, Nicholson nije izašao iz kome. Riječ je zarazi virusom što ga prenose komarci koji žive u istočnim dijelovima Sjedinjenih Država, a u medicini je poznat kao 'istočni konjski encefalitis", riječi su dr. Lorne Willocks. Bolest se ne može prenijeti s jedne osobe na drugu, a prenose ga samo zaraženi komarci.

Virus najčešće napada konje, no prosječno se godišnje u Sjedinjenim Državama, uglavnom u istočnim dijelovima, prijavi pet slučajeva zaraze kod ljudi. Za sada nema nikakvog lijeka niti cjepiva protiv ove vrste virusa.

Znanstvenici upozoravaju da je riječ je o jednoj od najopasnijih bolesti što ih može prenijeti komarac. Smrtnost u slučaju zaraze iznosi čak 35 posto. Dr. Willocks je rekla da bi, čak i kad bi se Nicholson probudio iz kome, oštećenja njegova mozga bila toliko ozbiljna i teška, da bi ostao nepokretan do kraja života.

Nakon tri do deset dana od uboda manifestiraju se simptomi zaraze. Iz prve pacijent osjeća simptome karakteristične za gripu, nakon čega slijedi teška upala mozga, koma i najčešće smrt.

Upozorenje ministarstva zdravstva o potencijalnim opasnostima ugriza komaraca u područjima koja su namjeravali posjetiti, britanski turisti prije putovanja nisu dobili, pa je sestra oboljelog Nicholsona, Sharan McKenzie pozvala ministarstvo da ubuduće bolje informira britanske turiste koji putuju u istočni dio Sjedinjenih Država o potencijalnim opasnostima za njihovo zdravlje.

Vezane vijesti

Stručnjaci umiruju: Prijetnja od ptičje gripe nije tako velika

Stručnjaci umiruju: Prijetnja od ptičje gripe nije tako velika

Voditelj nizozemskog istraživačkog tima koji je otkrio smrtonosni soj virusa ptičje gripe u srijedu je ustvrdio da opasnost od moguće objave tog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika