29.10.2007. / 14:54

Autor: Katarina Zorić

PREDIZBORNA KAMPANJA

HND upozorio novinare da poštuju profesionalna načela

Istaknuto je kako HND nema mogućnost sankcionirati neetičko i neprofesionalno ponašanje novinara i medija, no Izvršni odbor HND-a pratit će pisanje glavnih medija te o svakom kršenju etičkih normi izvijestiti javnost

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozvalo je danas novinare da, izvještavajući tijekom predizborne kampanje, njeguju visoka profesionalna načela - istinitost, točnost, poštenje, uravnoteženost i nepristranost.

Novinari koji rade u glasilima u vlasništvu javne vlasti, bilo središnje bilo lokalne, posebno se ne bi smjeli opredjeljivati ni za jednu političku opciju, stranke ili kandidate, rekao je potpredsjednik HND-a Zdenko Duka na današnjoj konferenciji za novinare. Novinare na takvo ponašanje obvezuje i Kodeks časti HND-a koji propisuje etička načela novinarske struke.

HND također upozorava da bi urednici i novinari naročito trebali biti oprezni kada medijski prate aktivnosti vladajućih dužnosnika kako bi izbjegli neplaćenu stranačku promidžbu, te da vladajući ne bi dobili povlašteni tretman u medijima.

Oglašivački prostor u novinama treba biti vidljivo označen i izdvojen od novinarskog bloka, a pri objavljivanju anketa o javnom mnijenju treba navesti tko ih je proveo i naručio te kojom je metodom ispitivanje provedeno.

Novinari ne bi trebali sudjelovati u marketinškom vođenju predizborne kampanje, a o svom udjelu u takvim agencijama trebaju obavijestiti nadređene. Novinarima koji su kandidati na izborima HND je preporučio da za to vrijeme ne bi trebali obavljati novinarski posao.

HND nema mogućnost sankcionirati neetičko i neprofesionalno ponašanje novinara i medija, no Izvršni odbor HND-a pratit će pisanje glavnih medija te o svakom kršenju etičkih normi izvijestiti javnost, rekla je članica Izvršnog odbora Sanja Kapetanović.

"Tijekom predizborne kampanje novinari se moraju oduprijeti svakom zovu autocenzure, pritiscima cenzure i ako je to moguće, pogotovo u javnim medijima poput HRT-a i Hine, oduprijeti se senzacionalističkom i jednostranom izvještavanju", upozorio je član Izvršnog odbora Vladimir Lulić.

Podsjetio je također na potrebu uravnoteženog izvještavanja o svemu ostalome što zanima javnost, jer obično u vrijeme izbora teme iz svakodnevnog života padnu u drugi plan.

Na novinarski upit hoće li HND prosvjedovati zbog izrazite pristranosti dnevnika "Vjesnik" vladajućoj stranci, što je posebno vidljivo iz komentara objavljenih posljednjih dana, Lulić je odgovorio da se "treba usredotočiti na veće i utjecajnije medije, a na manje i irelevantne ne treba trošiti vrijeme".

Vjesnik je veliki problem i bilo koja vlast da dođe, morat će riješiti vlasnički problem te kuće, ocijenio je Zdenko Duka.

Vezane vijesti

'Vlada je upropastila Vjesnik - sad neka ga i spasi'

'Vlada je upropastila Vjesnik - sad neka ga i spasi'

Hrvatsko novinarsko društvo odaslalo je otvoreno pismo svim medijima, ali i Vladi u kojoj zahtjeva da se država, točnije Vlada pozabavi problemom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika