09.11.2007. / 14:21

Autor: Nina Tomljanović

BROJ SUICIDA

U prošloj godini samoubojstvo počinilo 32.155 Japanaca

Objavljeno je da je među samoubojicama bilo 48 posto onih koji su nezaposleni, a upozoreno je da broj samoubojica raste ponajprije kod muškaraca koji se većinom bore s izrazito velikim dugovima

Japanska vlada predstavila je svoje prvo ikada sastavljeno izvješće o broju samoubojstava u tome gradu, te upozorila da Japan mora donijeti učinkovite strategije kako bi smanjio stopu samoubojstava kojih je protekle godine počinjeno više od 30.000.

U prošloj 2006. godini samoubojstvo je počinilo 32.155 osoba. U svijetu Japan zauzima 9. mjesto po postotku samoubojstava iza Litve, koja je prva, a slijede je Bjelorusija te Rusija.

Ustanovljeno je da su u 50 posto slučajeva uzrok samoubojstva zdravstveni problemi i teškoće u obitelji.

Objavljeno je da je među samoubojicama bilo 48 posto onih koji su nezaposleni, a upozoreno je da broj samoubojica raste ponajprije kod muškaraca koji se većinom bore s izrazito velikim dugovima.

Vlada napominje da broj suicida raste s recesijom, te je obećala smanjiti stopu suicida do 2016. godine za 20 posto. To će, smatraju, učiniti nizom mjera među kojima su promicanje mentalnog zdravlja i jačanje svijesti u društvu o depresiji. Najviše ubojstava zabilježeno je u ponedjeljak, a najmanje u subotu i u vrijeme blagdana.

Tokijska gradska željeznica nerijetko je u prekidu jer na tračnicama leže samoubojice, a mladi ljudi samoubojstvo čine trovanjem ugljičnim monoksidom. Vješanje je ipak metoda kojom se Japanci najviše koriste.

U Japanu nema vjerskih tabua protiv samoubojstava i sve do 19. stoljeća bio je to uobičajen oblik kazne za počinjenu grešku.

Vezane vijesti

SAD o stanju ljudskih prava: pozdravlja Arapsko proljeće

SAD o stanju ljudskih prava: pozdravlja Arapsko proljeće

SAD je u četvrtak u godišnjem pregledu o stanju ljudskih prava u svijetu pozdravio Arapsko proljeće na Bliskom istoku i sjeveru Afrike, ali je i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika