23.11.2007. / 15:40

Autor: Marko Biočina

EKOLOŠKI PREKRŠAJ

Inspekcija zatvorila Rockwool

Građevinska inspekcija zatvorila je gradilište tvornice kamene vune Rockwool u istarskom Pićanu i zabranila njezin pokusni rad. Inspekcija je utvrdila kako je investitor Rockwool Adriatic suprotno građevinskoj dozvoli u 30 metarskom dimnjaku tvornice izgradio dimovodnu cijev koja je bila izravno spojena s peći za sušenje i očvršćivanje kamene vune.

Na taj način je omogućeno da dimovi nastali u toj peći ispuštaju direktno u atmosferu bez ikakve prethodne obrade, suprotno odredbama građevinske dozvole, odnosno glavnog tehnološkog strojarskog projekta. Inspekcija je izvršila nadzor nad tvornicom nakon brojnih pritužbi građana na neugodan miris u blizini tvornice.

Inače, građani Pićanštine već dugo prosvjeduju protiv gradnje spomenute tvornice u njihovoj općini tvrdeći kako se radi o velikom zagađivaču. Investitori su te optužbe proglasili apsurdnima i ustrajali u tome kako poštuju najviše svjetske ekološke standarde.

Tako je Bartosz Stentof, direktor Rockwool Adriatica svojedobno za Nacional izjavio kako “je misija kompanije prema očuvanju okoline vrlo jasna - ekologija je apsolutni prioritet, kako kroz proizvodne pogone, tako i kroz finalni proizvod”. Stentof je tada naveo kako je Rockwool primio brojne nagrade vezane za ekologiju u raznim zemljama, kao što su Poljska, Wales i Kanada.

Iako je vjerojatno istina, u Pićanu je kompanija napravila težak ekološki prekršaj, a još je gore to što je evidentna namjera investitora da prekrši ekološke norme.

Vezane vijesti

Fotogalerija: Rockwool priredio još jedno čarobno jutro u Potpićanu

Fotogalerija: Rockwool priredio još jedno čarobno jutro u Potpićanu

Iz istarske udruge Naša zemlja stigle su fotografije koje prikazuju tvornicu Rockwool iz Potpićana. Kako kažu iz Udruge iz Rockwoola uporno tvrde da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika