13.02.2008. / 14:06

Autor: Marko Biočina

LAŽNI INTERVJU

O lažnom Sanaderu izvjestili brojni svjetski mediji

U Reutersovom članku detaljno je opisan cijeli slučaj uz ocjenu kako se objavljivanjem takvog lažnog intervjua Jutarnji list "teško osramotio"

Skandal oko lažnog intervjua s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, koji je prošle subote objavio Jutarnji list nije prošao nezapaženo ni izvan granica Hrvatske. Dapače, većina utjecajnih svjetskih medija izvjestila je o intervjuu koji je 23-godišnji Viktor Zahtila, predstavljajući se kao Ivo Sanader, dao novinaru Davoru Butkoviću, a o cijelom slučaju izvijestile su i ugledne agencije Reuters i Associated press.

Tako je u Reutersovom članku detaljno opisan cijeli slučaj uz ocjenu kako se objavljivanjem takvog lažnog intervjua Jutarnji list, inače vodeći dnevnik u državi, "teško osramotio".

Zanimljivo je da su o taj članak prenijeli i mediji iz udaljenih zemalja poput Novog Zelanda, Australije, Ujedinjenih Arapskih Emirata te čak i neki lokalni dnevnici u SAD-u.

O ovom slučaju su vrlo opsežno izvještavali mediji iz regije, naročito iz Slovenije i Srbije. Svi ističu kako se radi o velikom medijskom skandalu, a srpski internetski portal press-online čudi se kako je "mlad i neiskusan novinar uspio na tanak led navući tako iskusnog novinara kao što je Butković".

Zanimljivo, lažni intervju izazvao je dosta oštru reakciju Srpske radikalne stranke. S obzirom da je naslov intervjua bio "Srpski radikali su razlog više da uđemo u NATO", Dragan Todorović potpredsjednik te stranke za beogradski list Kurir izjavio je da je takva Sanaderova izjava posljedica straha od Rusije.

"Nije to tako čudno, kad znamo da je Hrvatska oduvijek pravila saveze sa srbijanskim neprijateljima. To je radila i 1941. Ivo Sanader pokazuje strah zato što zna da je Hrvatska, po tko zna koji put, izvršila zločin nad Srbima kad je uz pomoć Amerikanaca, u akcijama "Bljesak“ i "Oluja", provela najveće etničko čišćenje u Europi nakon Drugoga svetskog rata", rekao je Todorović, ne znajući da to nije izjava hrvatskog premijera, već 23-godišnjeg studenta.

Vezane vijesti

Nadnica za obmane: Butkovićeva mjesečna plaća 126.000 kuna

Nadnica za obmane: Butkovićeva mjesečna plaća 126.000 kuna

Davor Butković, komentator Jutarnjeg lista u svojem današnjem komentaru ponovno je napisao jednu laž. Tvrdio je da je ubijeni Ivo Pukanić zbog svojih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika