26.04.2008. / 23:47

Autor: Tanja Molvarec

Nuklearna katastrofa

Obljetnica černobilske katastrofe

Prošle su 22 godine od černobilske katastrofe kada se 26. travnja 1986.godine dogodila ekspolozija četvrtog reaktora nuklearne elektrane "Lenjin".

Ukrajina se s ogorčenjem prisjeća te nedjelje kada se u elektrani ispitivao sustav hlađenja koji je nakon nepune minute ispitivanja zatajio. Potom je došlo do eksplozije i istjecanja radioaktivnih tvari.

Radioaktivnost se Sovjetskim savezom proširila jako brzo, a stigla je i do granice zapadnih zemalja. Vlasti u SSSR-u puna dva dana skrivale nesreću, dok je radioaktivnost sve više zahvaćala stanovništvo. Istjecanje radioaktivnih tvari zaustavljeno je tek deseti dan.

Mnogi vatrogasci i vojnici taduženi za saniranje mjesta katastrofe, ubrzo su umrli a mnogi od njih oboljeli su od teških bolesti. O snazi radijacije dovoljno govori podatak da suse orboti koji su korišteni za sanacije, odmah pokvarili.
Gotovo pola milijuna ljudi zbog černobilske je katastrofe napustilo svoje domove, a većina se nikada nije vratila.
Oboljelih od raka 10 je puta više no što ih je bilo u godini prije najveće nuklearne katastrofe koju svijet pamti. Učestalost raka štitnjače, u razdoblju od 1992. do 1999. godine, veća je za 20 do 30 puta nego u susjednoj Rusiji. Nakon dvadeset godina počeli su se pojavljivati i rak dojke te očne mrene i depresije.

Prpjat, grad u kojem su živjeli zaposlenici elektrane i kojeg se smatralo jednim od modernijih gradova, postao je u samo nekoliko sati napušten. Ekonomske posljedice ove tragedije Ukrajina i Bjelorusija trpe i danas.

Vezane vijesti

Putin: Reaktor u Bušeru će biti pokrenut ovog ljeta

Putin: Reaktor u Bušeru će biti pokrenut ovog ljeta

Prva iranska nuklearna elektrana koju su izgradili Rusi, u Bušeru na jugu zemlje, trebala bi početi s radom ovog ljeta, izjavio je u četvrtak ruski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika